LANŠKROUN – “Oživlá historie”. Tak zní název události, která do parku Petr III. Jelita u kostela svaté Máří Magdalény přilákala zástupy návštěvníků. Všechny přivítal někdejší starosta města Berthold Adalbert Schmeiser. Následně se rozproudila bitva mezi pruskými a rakouskými vojsky.

Členové Vojensko-historického a muzejního spolku Trutnov a Štvanci Kuřim publiku předvedli fiktivní souboj o dobytí města. V rámci války z roku 1866 k podobné události sice nedošlo, přesto si tento konflikt na lanškrounsku vyžádal své oběti. Ty připomíná pomník v parku. Došlo rovněž na představení obou valčících stran a nechyběl další program. “Ukázali jsme lidem výcvik lehké jízdy, konkrétně tělesných husarů, to jsou právě ti jedinci, kteří tady padli a kteří tady jsou pohřbeni,” sdělil OIK TV předseda Vojensko-historického a muzejního spolku Trutnov Jan Nešněra. Když děla a jiné zbraně utichly, proběhl v magdalénském kostele koncert spojený s jeho prohlídkou.

Oslava “Dnů evropského dědictví” pokračovala na náměstí Jana Marka Marků. Tam se někdejší poštmistr Vincenc Perníkář rozpovídal o historii domu čp. 8, kde dříve sídlila pošta. Další podrobnosti uvedla ředitelka městského muzea Marie Borkovcová: “Tento dům má krásnou neobarokní fasádu. Je zdoben jednak v těch klínech, v klenácích, symbolem pošty, což je poštovní trubka.”

Následovala zastávka u domu čp. 12. Do budovy bývalého okresního zastupitelstva příchozí pozval architekt Richard Kreissl. K vidění byl zdobený štukovaný strop v zasedací místnosti. Početná skupina příznivců starých časů se přesunula k domu čp. 45. “Je jeden z mála domů, kde se nám zachovalo domovní znamení modrá hvězda ve falešném štítu. Je to také jeden z mála domů, který má ještě podloubí,” uvedla ředitelka muzea Borkovcová.

Od někdejšího hostince, jenž vedla rodina mistra kominického Ignáce Benoniho, pokračovala pouť po lanškrounských památkách k Trubnerovu domu čp. 78.