foto: Pardubický kraj

ČESKÁ TŘEBOVÁ – Více než sto let stará budova gymnázia bude díky Pardubickému kraji opět ozdobou České Třebové. Je to díky projektu na úsporu energií, v rámci kterého budou vyměněna všechna okna v budově. Současně je na gymnáziu prováděna i sanace suterénu.  Na stavební ruch se přijel podívat i radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.

„V tuto chvíli už je hotové zateplení půdy, které přinese největší úsporu energií. Do podzimu budou vyměněna nebo opravena všechna okna na budově gymnázia. Zároveň dojde na opravu dveří a to i vstupních. Do všech tříd pak byly nainstalovány měřiče CO2, které upozorňují žáky a učitele na vydýchaný vzduch. Celkové náklady na tuto akci jsou ve výši 13 milionů korun,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.

Kromě výměny oken pracují řemeslníci i v suterénu školy, kde pokračují práce na odvlhčení. Jedná se o práce za 1,4 milionu korun. V nejbližší době by Pardubický kraj chtěl rekonstruovat i tělocvičnu školy, která potřebuje zásadní opravu podlahy.

„Gymnázium je pro mne srdeční záležitost. Opravená budova bude poctou těm, kteří ji před mnoha lety postavili a předali současným generacím,“ řekl ředitel gymnázia Josef Menšík.

O studium na gymnáziu je velký zájem, svědčí o tom počet podaných přihlášek ke studiu. „Do primy nám nastoupí 30 žáků. Tento počet umožňuje dobré dělení na skupiny v předmětech, jako jsou cizí jazyky a v budoucnosti při volitelných seminářích. Do čtyřletého studia nastoupí 26 žáků,“ dodal ředitel školy.