ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Silvestrovské oslavy započaly v různých městech ohňostrojem. My jsme se vydali do Ústí nad Orlicí a do České Třebové, abychom zdokumentovali tamní průběh oslav.

Mnohé obyvatele Ústí nad Orlicí vylákala v podvečer na Mírové náměstí kapela Broky Františka Kanečka. Příchozí se mohli naladit na nadcházející rok za doprovodu hudby a povídat si se svými blízkými například o novoročních předsevzetích. “Předsevzetí? No, trochu se hýbat.” “Předsevzetí si dávám každý rok a nikdy ho nedodržím, že jo.” “Přestanu kouřit a přestanu pít pivo.” Podělili se s námi obyvatelé města. Oslav Silvestra se zúčastnilo i vedení Ústí nad Orlicí. Na pódiu se zhostil proslovu starosta města Petr Hájek. “V Ústí už je to dobrá tradice, že se na náměstí na Silvestra scházíme. Letos o hodinu dřív, je to z technických důvodů, přesto lidé přišli, takže mám radost a samozřejmě teď je to o tom, abychom si spokojeně připili do nového roku a užili si ten příští rok hlavně ve zdraví,” řekl nám Petr Hájek. Program na náměstí zakončil tradiční ohňostroj.

I v České Třebové se na Starém náměstí sešly davy lidí, aby oslavily konec roku 2018. Mezi příchozími bylo taktéž jedním z témat novoroční předsevzetí. “Většinou všechno co chci, tak celkem dodržuju. Začala jsem teď chodit na konci roku zas po dlouhý době cvičit jógu, tak to je můj největší koníček a předsevzetí do novýho roku.” “Dávám si předsevzetí, ale nebudu ho říkat.” “Ne, nedávám, co bude to bude.” Sdělili nám kolemjdoucí. Zájemci se mohli při čekání na ohňostroj zahřát teplým pitím nebo si mohli poslechnout proslov nové starostky města. “Já bych chtěla popřát všem spoluobčanům především pevné zdraví, protože to si myslím, že je na prvním místě a dál bych jim popřála hodně štěstí, spokojenosti, rodinného štěstí, pohody, radosti, splnění všech jejich přání a mnoho úspěchů,” popřála Magdaléna Peterková. Řada přišla i na očekávaný ohňostroj.