LANŠKROUN – V roce 2016 se zjistilo napadení stropu dřevokaznou houbou v Městské knihovně. Musely být postavené dvě dřevěné konstrukce na jeho podepření z bezpečnostních důvodů.

Začátkem června se rozběhla plánovaná oprava. Oddělení pro dospělé čtenáře se muselo dočasně uzavřít. Jedná se o část knihovny, která sídlí v nájmu římskokatolické farnosti. Před plánovanou opravou musel být celý prostor vyklizen. Většina knížek se sbalila do beden a odstěhovala na půdu. “Začalo se prvního června, práce trvaly tři měsíce a ukončeny byly na konci srpna,” sdělila nám ředitelka Městské knihovny Linda Netušilová.

Přes celou dobu zůstal provoz knihovny otevřený. Vybrané knihy se nastěhovaly do zadní části dětského oddělení, kde se přes léto provizorně půjčovalo. Byla pouze omezená otevírací doba a samozřejmě také výběr knížek pro dospělé čtenáře nebyl úplný. “I tak jsme byli překvapení, že nám čtenáři zůstali přes léto věrní a opravdu chodili a našli si svojí četbu i mezi tím málem, co jsme jim byli schopni nabídnout,” dodala Linda Netušilová.

Začátek září věnovali stěhování a montování regálů. Rozložení oddělení pro dospělé čtenáře zůstává stejné. Mezi ty menší změny patří opravená podlaha, čerstvě vymalované zdi a nainstalované nové osvětlení. “Oprava stropu a práce s tím spojené stály přibližně milion a půl. Platila to římskokatolická farnost ve spolupráci s městem Lanškroun a samozřejmě za příspěvku dotace, šlo o program regenerace z kulturní sféry,” řekla Linda Netušilová.

Nově je také před knihovnou umístěný box na uložení knih. Ten slouží k jejich vrácení mimo běžnou otevírací dobu.