ČESKÁ TŘEBOVÁ – Budova krematoria, jehož fungování má od letošního dubna na starost městská společnost, prošla proměnou. Ta je viditelná zejména uvnitř, kde došlo k modernizaci kanceláří a zázemí pro obsluhu spalovny těl a pohřební služby. “Lehké úpravy doznala i obřadní síň. Muselo se vytvořit místo pro úpravu zesnulých. To byla taková ta větší investice,” sdělil OIK TV jednatel městské společnosti Zdeněk Řehák.

Celkové náklady se pohybují v řádu jednotek milionů korun. “Odhadovaná cena oprav v letošním roce je přibližně 5 milionů 300 tisíc korun. Všechny tyto peníze by měly být kompletně hrazeny z městského rozpočtu,” doplnil mediální asistent města Česká Třebová Jiří Holý.

Služby, které byly poskytovány před změnou provozovatele, mají být postupně k dispozici během letošního podzimu. K 1. říjnu je naplánováno znovuotevření obřadní síně. “Budeme se snažit co nejdříve zprovoznit pohřební službu a krematorium, to znamená spaly, budeme spouštět následně,” nastínil jednatel městské společnosti Zdeněk Řehák.

A právě spaly byly největším trnem v oku odpůrců chodu krematoria. Dalším možným výtkám však chce předejít jak město, tak provozovatel. “Ten stav by se měl radikálně zlepšit díky omezení počtu spalů a díky tomu, že se budou dodržovat všechny technologické postupy, které jsou potřebné. Kdyby se nějaké problémy objevily, tak s jejich definitivním koncem počítáme, pokud by se zřídila nová pec, která bude běžet na nových technologiích,” řekl mediální asistent města Česká Třebová Jiří Holý. “Předpoklad námi provozovaného krematoria bude někde kolem tisíce spalů. Samozřejmě nejde říct úplně přesné číslo. Ono to bude dané tím, že se výrazně omezí území, od kterého budeme odebírat zesnulé,” uvedl jednatel městské společnosti Zdeněk Řehák.

Zmíněné území má kopírovat hranice bývalého okresu Ústí nad Orlicí.