ČESKÁ TŘEBOVÁ – 18 jednotek hasičů, 200 kusů dýchacích přístrojů, 9 hodin boje s ohněm a škoda odhadovaná na 30 milionů korun. Tak lze shrnout událost, ke které začátkem června došlo na sídlišti Lhotka. Tam hasiči museli zlikvidovat požár střechy panelového domu.

Za to se jim dostalo poděkování v obřadní síni radnice. A to jak od starostky města Magdalény Peterkové, tak hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. “Že nedošlo k žádnému zranění obyvatel, to přesně ukazuje, že celý požární poplachový plán i evakuační plán v samotném objektu jsou napsány velmi dobře, že všechno zafungovalo, a proto jsme dnes připravili takové malé společenské setkání, které patří nejenom těm účastníkům, ale především těm zasahujícím příslušníkům jednotlivých jednotek,” zaznělo z úst hejtmana Martina Netolického.

Zapomenuto ovšem nebylo ani na poškozené obyvatele. Na jejich podporu byl v parku Javorka uspořádán koncert. “Já bych chtěla v první řadě poděkovat panu Rybkovi za kapelu Karolína a Ahasverům, protože to byl jejich nápad. A děkuji také všem, kteří přispěli, protože na vstupném se vybralo 23 tisíc 39 korun,” sdělila OIK TV starostka města Magdaléna Peterková.

Další finance doputují z Pardubického kraje, jehož zastupitelstvo schválilo mimořádný příspěvek ve výši jednoho milionu korun. 4 dny po požáru vyhlásilo město Česká Třebová veřejnou sbírku. K 8. červenci bylo na jejím účtu nashromážděno přes 240 tisíc korun. Přispívat lze do 31. srpna.

Zatím se zdá, že i po tomto datu bude dům čp. 177 a 178 stále neobyvatelný. “V obou vchodech a bytech je umístěno na 90 vysoušečů, které běží 24 hodin denně. Za ten jeden den vyčerpají 10 až 15 litrů vody, takže je vidět, že je to opravdu strašně vlhké. A nedokážeme vůbec v této chvíli říct, jak dlouho ty opravy budou trvat,” uvedla starostka města.

Všichni evakuovaní našli přechodné útočiště.