ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ulice Polská je jednou ze spojnic mezi centrem města a sídlištěm Štěpnice. V současné době je obousměrně a v plném rozsahu využívána chodci. Vedení radnice však do budoucna uvažuje o otevření pro automobilovou dopravu. Tento záměr má ale i své odpůrce. “V 80. letech, a to bylo ještě v době, kdy vlastně žádná doprava téměř nebyla, sem na ochranu školy bylo dané na konci ulice to žluté zábradlí, které chrání tu ulici před dopravou, a tím nám to otevření plnému provozu přišlo nelogické a nešetrné ke škole,” sdělila OIK TV odpůrkyně otevření ulice plnému provozu Martina Rollerová.

Při realizaci zmiňovaného záměru by podle Martiny Rollerové mělo být nalezeno takové řešení, které nezhorší komfort výuky v přilehlé Základní škole Bratří Čapků, a bude dostatečně chránit děti pohybující se v lokalitě. Martina Rollerová dále dodává, že pokud bude ulice Polská otevřena v plném rozsahu, bude vedení města zanedlouho muset řešit, jak dopravu zklidnit.

V souvislosti s nesouhlasným stanoviskem některých obyvatel území zvažuje město další možnosti. “Varianta číslo čtyři, ta vlastně řeší propojení ulice Polské s ulicí U Hřiště přes stávající asfaltové hřiště, které se nachází za krytým bazénem,” popsal starosta města Petr Hájek. “Tato varianta by určitě odlehčila jak základní škole, tak sídlišti, protože doprava k bazénu a ke školní jídelně by tím pádem byla zajišťována pouze spodní částí ulice Polské,” uvedla k návrhu Martina Rollerová.

Takzvaně ve hře je však i další verze. “Možnost uzavřít ulici Polskou před křižovatkou do ulice Korábovy tak, aby vlastně ten obousměrný provoz byl pouze v té první části ulice Polské a mohl nám obsluhovat krytý bazén,” doplnil starosta města.

Svou váhu bude pravděpodobně mít i dokument, který by měl být vyhotoven do poloviny letošního prosince. “Všechny předložené varianty se ještě doplňují dopravním průzkumem intenzity dopravy, což znamená jedná se o aktualizaci toho, co město nechávalo zpracovat v souladu s tvorbou nového územního plánu,” řekl Petr Hájek.

Po zpracování všech podkladů budou výstupy z nich opět předloženy veřejnosti. Termín setkání odhadl starosta Petr Hájek na leden, případně únor příštího roku.