LANŠKROUN – Po 21 měsících jsou práce na kulturním centru v Lanškrouně hotové. Slova starosty města zahájila jeho otevření. Slavnostního přestřižení pásky se po jeho boku ujalo dalších devět lidí. Po tomto aktu byli všichni přítomní vyzváni k přípitku. Další část programu pokračovala ve vnitřních prostorách novostavby. Proslovu se postupně ujal Radim Vetchý a mimo jiné i Martin Netolický nebo Bohumil Bernášek. “Pamatuju samozřejmě na starý společenský dům, kde jsem absolvoval taneční, kam jsem chodil na zábavy a poté jsem tam hrával jako diskžokej. Samozřejmě jsou s tím spojené vzpomínky, ale já si myslím, že ten nový kulturní dům, který dneska otevíráme to vysoce přebíjí,” zavzpomínal Bohumil Bernášek. Příchozí mohli shlédnout časosběrné video z průběhu stavby, křest knihy Marie Hrynečkové: Lanškrounský kulturák známý i neznámý nebo si poslechnout první koncert. “Tak já mám výborný pocit, protože se nám podařilo ten projekt dotáhnout do zdárného konce. Máme hotový kulturní dům, kterému dnes kapela, která zde hrála vdechla život,” řekl starosta města Radim Vetchý.

Realizaci všech akustických prvků provedli její tvůrci přímo na míru kulturáku. “Pokusili jsme se jednak o proměnlivou akustiku a jednak proměnlivou dispozici,” sdělil nám vedoucí architekt stavby Ladislav Vlachynský. Kapacita prostoru je 600 míst, využívaný může být na různé akce. “Od pořádání kongresů až po plesy, divadla, kina, koncerty vážné i elektroakustické hudby. A já se domnívám teda, že všechno tady mohou lanškrounští pořádat,” dodal Ladislav Vlachynský. “Nonet bar a Orion bar mohou sloužit ke svatbám, které jsem zmiňoval, rodinným oslavám. Je to jenom na fantazii a kreativitě těch, kteří tento nástroj budou používat a budou pro něho hledat náplň,” přiblížil Radim Vetchý.

Součástí prací na multifunkčním centru byla i rekonstrukce Langerovy vily. “Zůstala tady většina původního, nová jsou okna, nová je střešní krytina, podlahy některý a instalace samozřejmě, elektřina, atd. Ale jinak je to vlastně skutečně jako obnova tý budovy,” technický dozor Jiří Hudeček. Zlatník Langer nechal vilu postavit v roce 1885. Do třech jejích místností se přestěhovaly kanceláře Kulturního centra. Zbylé salónky, které jsou pojmenované po členech jeho rodiny, mají sloužit pro různá formální či neformální setkání. Ve vile se také nachází dvě učebny.

Druhý den byly dveře otevřené veřejnosti. Zajímali jsme se i o názory návštěvníků. “Mě se tam strašně líbila ta celková atmosféra, sladěný barvy, prostor.” “Chybí mi tady takový nějaký lepší jako občerstvení no větší. Aby si člověk mohl posedět, parkování tady je asi dostatečný, to je v pořádku.” “Nejvíc co se asi líbilo to hlavní to jeviště, orchestřiště nebo jak bych to nazvala, to hlavní centrum.”

Celá stavební akce byla hrazena z městské pokladny. “Vyšlo to na 138 milionů, necelých, bez DPH. To je vysoutěžená cena a k tomu si ke stavbě můžeme přičíst necelých 10%, spíš 8 za více práce. Dále, to do toho už nepočítám, nad rámec toho bylo vybavení,” doplnil Radim Vetchý. Kulturní centrum si připravilo již řadu akcí, které se mají v novém prostoru konat. ”Nové prostory jsou určitě úžasné, krásné a budeme se je snažit naplno využít. Jednak divadelními představeními, budeme i nadále pokračovat v divadelním předplatném, k tomu bychom rádi zařadili i hudební předplatné,” řekla ředitelka Kulturního centra Markéta Staňková. V nejbližší době se mohou zájemci těšit například na divadlo, pohádku nebo talk show.