ČESKÁ TŘEBOVÁ – Od 9. března platí v České Třebové nová obecně závazná vyhláška, která poupravuje dobu nočního klidu. Ta nahradila původní dokument z roku 2013, ve kterém byly uvedeny čtyři výjimky. V nové jich je zahrnuto jedenáct.

Prvního října 2016 vešla v platnost novela zákona “O přestupcích” která upravuje pravidla dodržování nočního klidu. Podle ní už mohou obce pozměnit tuto dobu jen prostřednictvím obecně závazných vyhlášek. Pokud akce není uvedena v tomto dokumentu, nesmí noční klid trvající od desáté hodiny večerní do šesté hodiny ranní narušovat. Nyní proto připravili v České Třebové nové znění vyhlášky. V té je opět uvedena tradiční oslava Silvestru, u níž je ze všech akcí doba nočního klidu zkrácena nejvíce, až na druhou hodinu. “Bude ještě doba nočního klidu zkrácena u tradičních českotřebovských akcí, jako je Týden sportu, Českotřebovské vinobraní, dále u akcí pořádaných Kulturním centrem, jako je Jaz rock fest, letní kino v Javorce a podobně” jmenoval výjimky Karel Honl z MěÚ Česká Třebová. Dále jsou ve vyhlášce zahrnuty tři akce místního hudebního klubu, u těch začíná noční klid v jednu hodinu.

V dokumentu jsou uvedeny, obdobně jako v tiskopisu z roku 2013, konkrétní časy zahájení a ukončení nočního klidu u jednotlivých akcí. Můžete si ji přečíst na stránce města. Nová vyhláška vešla v platnost 9. března.