LANŠKROUN – Po devíti letech přistoupilo město Lanškroun ke zdražení nájemného. U většiny městských bytů nebyla od posledního zdražování zohledněna inflace a vyšší náklady spojené s jejich údržbou. Díky této skutečnosti se zvyšoval rozdíl mezi městským a tržním nájemným. “Přistoupili jsme k tomu s ohledem na cenu nájemného, které je vlastně daleko vyšší než v našich městských bytech v tom privátním sektoru,” řekl Radim Vetchý, starosta města.

Zdražení se týká všech nájemních smluv, které má Městský bytový podnik uzavřené. “U těch smluv s inflační doložkou tam to zdražení je nejmenší, tam se to týká zhruba 15% navýšení. U těch smluv bez inflační doložky je to o 20% a smlouvy na dobu určitou, tam radní města odsouhlasili zdražení o 40%, i když by byla možnost zdražit několikanásobně víc,” přiblížil jednatel Městského bytového podniku David Jirges.

Dle znaleckého posudku, který si město nechalo vypracovat, se ceny i po zdražení pohybují pod průměrem. “Tam se to pohybovalo někde okolo 150 korun za m2, to zdaleka městské byty nedosahují, této výše. My se budeme pohybovat někde na hranici do 75% toho tržního nájemného i po tom zvýšení,” dodal Radim Vetchý. “Tam je to podle těch procent, ale dá se říct, že máme nejčastější nájemné kolem 56 korun za m2 a zvyšuje se zhruba na 66 korun, takže ten rozdíl není úplně rapidní,” doplnil  David Jirges. Sociálních bytů by se zvýšení týkat nemělo.

Část peněz, které město z vyšších nájmů získá, chce investovat zpět do domů. Z nájemného se totiž také hradí opravy bytů a celkové rekonstrukce.