ČESKÁ TŘEBOVÁ – Protidrogový vlak, známý také pod názvem Revolution train, zastavil v rámci jarního turné na jeden den na českotřebovském vlakovém nádraží. V šesti vagonech stříbrného vlaku se skupinky lidí účastnily interaktivního programu zaměřeného na možná nebezpečí při užívání omamných látek. Na začátku prohlídky dostal každý účastník test, který postupně vyplňoval. Ve vlaku pak prošli čtyřmi kinosály, kde viděli krátké filmové scénky natočené podle skutečného příběhu o různých závislostech. “Jsou zde místnosti, které jsou uspořádány tak, že co bylo ve filmu, bylo přímo před vámi. Takže uvedu jednoduchý příklad: sledujete film, plátno se zvedne a to, co jste viděli ve filmu, je najednou před vámi,” popsal Pavel Tůma, autor projektu. Návštěvníci se tak ocitli v osmi interaktivních místnostech. Například v prostředí baru, u autonehody, ve vězení, v drogovém doupěti nebo v ordinaci lékaře.

Přes den se program zaměřoval na děti druhých stupňů základních škol a středoškoláky, odpoledne byl vlak přístupný veřejnosti. “Na tom vlaku se mi líbilo to vyprávění těch příběhů a hlavně jakoby, jak se tam odnaučili, třeba ta Petra, která tam byla zmíněná.” “Je to poučný, že jsme se něco dozvěděli a určitě bych sem chodil každý rok na to. A hlavně, že ty příběhy byly prostě pravdivý.” ”Bylo to super, protože jsme zjistili o tom, jak se to jako nemá dělat.” Prohlídky se zúčastnilo i kompletní vedení města. “Z toho co jsem viděla usuzuji, že je to velice dobře připraveno, protože za těch 40 let, jak je u mě známo, že jsem učila, jsem absolvovala řadu preventivních programů se žáky, ale toto je něco úplně jiného,” okomentovala Magdaléna Peterková, starostka města.

Vnitřní stěny vlaku znázorňovaly lidské orgány, které se kvůli užívání návykových látek postupně měnily od zdravých k poškozeným. “My se snažíme děti odradit od toho, aby vůbec do té závislosti nevstoupily. Snažíme se jim ukázat takovou inspirativní metodou inspiraci ke zdravému životnímu stylu, ale hlavně jim ukazujeme, že prostě ty drogy jsou opravdu nebezpečné,” dodal Pavel Tůma. Po třech měsících má město dostat zpracované výsledky testů, které by měly ukázat obeznámenost lidí s touto problematikou v České Třebové.