LETOHRAD – Jubilejní 10. ročník sportovně charitativní akce “Běháme pro…” byl jako každým rokem zaměřený na letohradsko a okolí. Výtěžek tentokrát věnovali Domácímu hospici ALFA-OMEGA. Na start se postavilo 294 účastníků, kteří si mohli vybrat z několika tras. “Trasy jsou jak pro pěší, tak pro handicapované, a pak jsou běžecké trasy, které máme už 3 teďka. První okruh je 2 100 metrů, druhý je 3 500 metrů a ten poslední nejdelší je 5 500 metrů,” přiblížil Tomáš Stejskal, organizátor akce. Díky tomu se běhu mohli zúčastnit jak maminky s kočárky, tak i zkušení běžci. “Trasy vedou naším krásným zámeckým parkem, dostanou se až na okraj Letohradu jako takového,” dodal Tomáš Stejskal. V cíli dostal každý pamětní list.

Výtěžek, který činil 20 243 Kč putoval na podporu Domácího hospice ALFA-OMEGA. “Jsme obrovsky rádi za to, že se pro nás mohlo běhat. Hlavně i pro to, že se lidé o hospicu něco dozví, že tady ta služba je, a že mohou umírat doma v domácím prostředí. A peníze, které vybereme bychom rádi použili na nákup druhého terénního automobilu pro naši službu, abychom se i v zimním období a v náročných podmínkách dostali k pacientům v horských oblastech,” sdělila nám Renata Prokopcová, vedoucí Domácího hospice ALFA-OMEGA.

V rámci doprovodného programu se mohli zájemci podívat do hasičského či policejního auta, zkusit si zahrát hokejbal nebo se podívat na taneční vystoupení. Na náměstí se ukázala i výprava cestovatelů, která dojela na motocyklech až k Baltskému moři. “Bylo nás 5, 4 kluci z Klášterce a já z Letohradu. Vyrazili jsme do Polska k moři, abysme Jawy 21 a 20 dostali na písečnou pláž a k moři. Bylo to 1 666 kilometrů a trvalo nám to týden,” popsal cestovatel Marek Živný.

Došlo také na křest knihy Orlickoústecko z nebe. Tohoto aktu se ujal mimo jiné i spoluautor knihy a starosta města Petr Fiala, jelikož se Letohrad stal jejím VIP partnerem. “Je to nádherná knížka Orlickoústecko z nebe, která zachycuje náš krásný region, mnoho měst, obcí, památek, ale i dalších zajímavostí z našeho regionu z nebe,” řekl Petr Fiala. “Baví mě jakoby poznávat ta nová místa a ta místa teda poznáváme letecky, pohledem z ptačí perspektivy. Ta práce je velmi rozmanitá, takže to nás vede k tomu připravit něco neobvyklého, nějaký zajímavý jiný pohled než člověk klasicky zná ze země,” dodal spoluautor knihy Stanislav Duplinský. Kniha obsahuje přibližně 120 fotografií a spolupracovali na ní tři lidé.