ORLICKOÚSTECKO – Mezi obyvateli měst se nachází i majitelé psů, kteří mají povinnost tuto skutečnost hlásit na městském úřadě a za svého čtyřnohého přítele platit každý rok poplatek. Tato povinnost vzniká v den, kdy pes dovršil stáří tří měsíců. Vydali jsme se do Lanškrouna, České Třebové i Ústí nad Orlicí, abychom zjistili, jak to s poplatky v jednotlivých městech je.

Částka se zpravidla liší s ohledem na typ nemovitosti a lokalitu. Každé město také poskytuje pejskařům sáčky na psí exkrementy. Ne jinak je tomu i v Lanškrouně, kde je přihlášených celkem 650 psů. “V rodinném domku se platí 300,- korun a za každého dalšího psa 500,- korun. V bytě se platí 800,- korun a za každého dalšího 1200,- korun,” sdělila nám Diana Novotná z MěÚ Lanškroun. Důchodci mají sazbu levnější a počítá se i se slevami pro čipované psy nebo pro ty, kteří pocházejí z útulku.

V České Třebové, kde je v současné době přihlášeno 1 386 psů, se výše poplatku liší i podle lokality. V centru města se za psa v rodinném domě platí 500,- korun a v okrajových částech pak 300,- korun. V bytech se platí 1 000,- korun za rok. “To se týká těch prvních psů a u těch dalších, ať už jsou v rodinném domě nebo v bytovém domě, je ta sazba 1 500,- korun,” řekl Radoslav Budil z MěÚ Česká Třebová. U obyvatel pobírajících důchod je poplatek nižší. Město poskytuje i jednorázovou slevu u čipovaných psů.

Město Ústí nad Orlicí má ve svém registru přihlášených 1 070 psů. “Za každého psa v rodinném domě platí občané 600,- korun, pokud mají psa v jiné nemovitosti platí 1 000,- korun. Za každého dalšího psa platí 1 500,- korun.” popsal výši částky za MěÚ Ústí nad Orlicí, Jozef Polák. V okrajových částech města se v rodinných domech platí 200,- korun za prvního psa a 300,- korun za každého dalšího. V ostatních nemovitostech vychází poplatek na 300,- korun za prvního a 450,- korun za každého dalšího psa. Levnější sazbu mají i důchodci. Pokud je pes čipovaný má jeho majitel nárok na slevu ve výši 50%.