ČESKÁ TŘEBOVÁ – Majálesových oslav se zúčastnilo i českotřebovské Gymnázium. Z areálu se vydal zástup studentů v čele s vedením školy, aby průvodem po ulicích města zahájili Majálesové oslavy. “Vycházíme vlastně ulicí Krátkou, potom jdeme kolem Habrmanovy Základní školy na Nové náměstí, tam vyjdeme kolem ZŠ Nádražní, tam se stáčíme na Staré náměstí, kde projdeme kolem radnice, aby nás viděli i páni radní,” popsal cestu student 8. A Vladimír Skřivánek. Průběžně studenti tancovali a zvolávali své pokřiky. Další jejich kroky vedly přes světelnou křižovatku.

Poté se vydali zpět do areálu Gymnázia, kde se seřadili, zhodnotili průvod a popřáli maturantům plno úspěchů u nadcházejících zkoušek. “Účastní se celý náš ústav, celé naše Gymnázium, všechny třídy se do něho zapojí. Letos bylo téma “státy”, takže si každá třída zvolila stát, za který se potom převlékla. My jsme teda šli za Oktáva stát, protože kvůli maturitě už na to nezbývá moc času na ty převleky,” doplnil Vladimír Skřivánek. “My jsme se rozhodli pro Japonsko, protože to byl asi nejjednodušší kostým na tento stát a měli jsme pár jiných návrhů, ale většina třídy odhlasovala toto, tak jsme se nějak sjednotili a šli za Japonsko.” “My jsme za stát Indie a jdeme za indické dívky.” “Naše třída šla za Rusko a já jsem se rozhodla být Marfuška, protože to je takový klasický z pohádky.” “No já jsem kuří nožka! Z Ruska! Tamhle mám někde Máňu.”

Průvodem program nekončil. Pro děti byly připravené různé soutěže. “V rámci Majálesových her jsme si pro děti připravili 8 stanovišť, třeba skákání v pytlích nebo přetahování lanem nebo šlapání na balónky. A ještě tu máme skákací hrad zdarma nebo lezení na horolezeckou stěnu,” řekla učitelka Iva Peroutková. U dalších stanovišť si zájemci mohli zkusit střílet vzduchovkou na terč nebo si malovat pomocí barevných kříd.