LETOHRAD – Zámecká terasa hostila další ročník, podle některých zdrojů dokonce jubilejní dvacátý, události pod názvem Svatováclavská slavnost. Než se návštěvníkům představily účinkující soubory, dostalo se veřejného uvítání novému faráři Josefu Roušarovi. “Přijali mě hezky. Bylo vidět, že se snaží, aby se mi tady líbilo. Letohrad pro mě není neznámý, takže jsem některé lidi znal. A ta atmosféra, i toho města, těch vztahů těch lidí, je pěkná,” sdělil OIK TV farář v Letohradě Josef Roušar.

Nový správce farnosti rovněž pohovořil o odkazu patrona českého národa, jemuž byl celou akcí vzdán hold. “Nemáme to všechno spotřebovat pro sebe, ale pamatovat na další generace, protože tady budou lidé i po nás. A to si myslím, že je vzor a příklad svatého Václava,” zaznělo z úst Josefa Roušara.

Jaký měl symbol naší státnosti vztah hudbě, to by možná věděli odborníci, ale dovolíme si tvrdit, že členové pěveckého sboru Petrklíč ze ZUŠ Alfonse Muchy se do svého vystoupení vrhli s chutí. “My si to užíváme, protože dnes je sobota, volný den, děti přišly. Doufám, že jich moc dneska nechybělo, ale vždycky se už na to těší,  je to tradice,” řekla sbormistryně Petrklíče Mirka Stejskalová.

Její svěřenci publiku nabídli písně české i zahraniční. A to jak sborově, tak sólově. Petrklíč na pódiu vystřídali kolegové z orchestru Let’s Band. “Připravili jsme si šest skladeb. Na českou notu tam je jedna, ta poslední, jinak zbytek jsou řekněme swingovo-populární skladby,” uzavřel dirigent orchestru Let’s Band Josef Vondráček.