ČESKÁ TŘEBOVÁ – Rozpoznáte, když Vás někdo balamutí, a navíc se na Váš úkor chce obohatit? Pokud si nejste úplně jistí, možná právě Vám by posloužil cyklus akcí, který se koná ve městě s kohoutem ve znaku. Nejen sérií přednášek byla vyhlášena pomyslná válka takzvaným šmejdům.

V prostorech Kulturního centra Česká Třebová se zájemci mohou dozvědět, jakým způsobem čelit nekalým praktikám některých obchodníků. Zmíněnému se mají naučit prostřednictvím preventivního programu organizace Rytmus Východní Čechy nazvaného “Jak na šmejdy”. Shodou okolností mají nepoctivci a osvětoví pracovníci stejnou cílovou skupinu. “Zaměřujeme se zejména na seniory a osoby se zdravotním postižením, přičemž uvítáme i návštěvníky z řad veřejnosti,” sdělila OIK TV sociální pracovnice Petra Snohová.

V rámci jedné z přednášek uvedla příchozí do problematiky psycholožka Romana Mazalová. Ta se tomuto tématu dlouhodobě věnuje a je spoluautorkou dokumentárního filmu “Šmejdi”. Její výklad měl účastníkům osvětlit techniky, které nejrůznější vykukové používají. “Abychom jakoby tu veřejnost nevyškolili pouze v jedné technice, například nekupujte si hrnce, protože něco, ale aby dokázali pochopit to gros té techniky, na čem stojí, jak stojí, a potom ji dokázali odhalit i v modifikovaných variantách,” uvedla lektorka programu Romana Mazalová.

Psycholožka pohovořila také o aktuálních trendech. Upozornila na to, že pozornost šmejdů se od přehlídkových akcí přesunula k nabídkám na internetu nebo  po telefonu. Škála rizik je však mnohem pestřejší. “V současné době můžeme pozorovat, že poskytují různé jakoby v uvozovkách lékařské prohlídky, tváří se jako regulérní výzkum, dokonce jsme zaznamenali, že třeba seniorům i brali krev,” doplnila Romana Mazalová.

Poslední z cyklu přednášek se bude konat 5. dubna. Osvětový kurz však poběží dál. “Navážeme pěti dalšími setkáními, kde si budou účastníci přednášek moci v praxi ověřit, co se dozvěděli,” řekla sociální pracovnice z organizace Rytmus Východní Čechy Petra Snohová.

Praktická školení jsou naplánována na 11., 18. a 25. dubna a následně na 2. a 9. května.