ČESKÁ TŘEBOVÁ – V České Třebové jsme 3. září zamířili na Základní školu Nádražní. Do školních lavic budovy na Komenského ulici se tam ve dvou třídách chystalo usednout celkem 43 nových školáčků. Na školu se většinou těšili a vůbec se nebáli, vždyť je až do tříd doprovodili rodiče, prarodiče i ostatní příbuzní.

Aby se novým žáčkům ve škole líbilo, přišli je povzbudit deváťáci. Převzali nad nimi patronát, celý rok se o ně budou starat a v červnu jim symbolicky předají svou štafetu. V doprovodu ředitele Radima Koláře se za dětmi v první školní den přišel podívat i starosta města Jaroslav Zedník. Společně dětem popřáli hodně úspěchů a samozřejmě jen samé pěkné známky. Pak už se program prvního dne rozjel podle scénáře učitelek jednotlivých tříd.

V podobném duchu probíhalo zahájení nového školního roku v ZŠ Komenského v Ústí nad Orlicí. Také ta má pro první stupeň svou vlastní budovu. Tentokrát to byla ulice na Štěpnici, kam jsme s kamerou zamířili. I tady nás zajímalo, na co se děti nejvíce těší. Také orlickoústečtí prvňáčci prožívali první školní ráno poměrně klidně. Že se na děti jako na nepopsaný list těší paní učitelka, přiznala i třídní 1.A Jana Dušková. V obou třídách byl součástí vítání dětí kulturní program starších žáků školy a také vzájemné představování, spojené s prvním zkoušením typu „Co všechno už umíš, víš a znáš?“ a „Zdalipak se nestydíš vystupovat před tabulí?“