PŘÍVRAT – Přestože tento kraj nepatří mezi typické vinařské oblasti, i zde se již několik let pořádají slavnosti vína. Přívratské vinobraní se konalo těsně po zákazu prodeje tvrdého alkoholu, ale tento fakt podle pořadatelů neohrozil ani návštěvnost, ani samotnou akci.

Ve dnech 15. a 16. září se na návsi konal její dvacátý šestý ročník. Pořadatelé připravili bohatý hudební program, který návštěvníky provázel po oba dny. Dobrou náladu neovlivnila ani vládou nařízená prohibice, která zakazovala prodej tvrdého alkoholu. Pořadatelé se pouze museli rozjet pro nové zásoby vína a burčáku. Celkem tedy bylo dovezeno 2000 litrů burčáku a 1100 litrů vína. Lidé mohli ochutnat z mnoha druhů bílého i červeného vína. K tomu jim byly nabízeny tradiční bramboráky či jiné dobroty připravené pro tyto dny. V programu se podle slov pořadatelů osvědčila travesty show, kterou jsme také v době našeho natáčení zastihli. Poté na podium vystoupila česká zpěvačka Marcela Holanová. Ta si připravila pro návštěvníky své nejznámější písně, které během kariéry nazpívala. Zazněla i nejznámější píseň „Čau lásko“. Svou show předvedla i bubenická skupina OR Drums z Letohradu. Skupina dětí různého věku zahrála na bicí soupravy téměř celý repertoár svých autorských skladeb.

Ve stylu folku, jazzu, rocku či popu se linuly skladby po celé návsi. Příjemnou atmosféru nepokazilo ani chladnější počasí sobotního dne, ani vyhlášená prohibice. I přes to si nemalé množství lidí našlo čas a chuť se na chvíli zastavit, pozdravit staré známé a příjemně se pobavit programem, který pořadatelé připravili.