ČESKÁ TŘEBOVÁ – Prostřednictvím spolku „LINGVIA Group“ se mohou zájemci učit italsky, jezdit na výlety nebo se jinak seznamovat s italskou kulturou. Mimo jiné se již několikátým rokem pořádá i vaření s Italy, kterého jsme se tentokrát zúčastnili. “Zájem je hlavně ze strany těch, kteří mají rádi jídlo, kteří mají rádi zkoušení nových věcí a samozřejmě těch, kteří milují italskou kuchyni a myslím si, že pro lidi co sem přijdou je to opravdu velice přínosná zkušenost,” řekla Romana Ježková.

Na stěnách se nacházely recepty, vlajka a na stolech připravené občerstvení. Italský kuchař předvedl své  kulinářské dovednosti i na dalších pokrmech. “My jsme si připravili pár předkrmů, například lilky na způsob houbiček, na bílo a dušené cukety. Dále také těstoviny s fazolemi. A protože se těstoviny musí konzumovat hned, tak jsme je připravovali přímo tady,” prozradil Varriale Giovanni. Druhou specialitou byly další těstoviny, tentokrát s rajčaty, tuňákem a Philadelphií.

Italská kuchyně se od té české v mnohém liší. “Oni mají první chod místo naší polévky a poté mají druhý chod, to je většinou nějaké maso nebo ryby,” přiblížila Romana Ježková. Každý si mohl mezi chody či předkrmy najít to své. “Chodíme pravidelně, to bývá snad každý rok. Pokaždé je to něco jiného.” “Mně nejvíc chutnala ta zelenina smažená a potom těstoviny s fazolema. A mají to výborný, je to opravdu poznat, že to umí, a že to dělají rádi.” “Chutná samozřejmě. Loni jsme byli bez kuchaře, loni jsme si tu vařili sami.”

“Moc se mi tady líbí, je tady krásná atmosféra. Díky Romaně jsme mohli vyzkoušet toto prostředí a jsme velice nadšení,” dodal Varriale Giovanni. Tento šestý ročník poprvé obohatilo i promítání videí s kuchařskou tématikou.