PARDUBICE – Voliči v Pardubickém kraji rozdali v nedávných volbách karty a zvolení zastupitelé se poprvé sešli na ustavující schůzi. Pardubický kraj je tak prvním v celé České republice, který má po nedávných volbách nové vedení.

Nejvíce hlasů sice ve volbách získalo Hnutí Ano, to ale nakonec skončilo spolu s KSČM v opozici.  V povolebním vyjednávání se totiž poměrně rychle na spolupráci dohodla ČSSD s Koalicí pro Pardubický kraj, ODS a Starosty a nezávislými a dohromady disponují 28 mandáty ze 45 možných. “My bychom chtěli být konstruktivní opozicí, tzn. my nechceme být těmi, kteří budou za každou cenu blokovat dobré nápady,” řekl krajský zastupitel a náměstek primátora města Pardubice Jan Řehounek

V úvodu ustavující schůze složili nově zvolení krajští zastupitelé slavnostní sliby a poté se přistoupilo k volbě hejtmana. Dosavadní hejtman Martin Netolický z ČSSD byl jediným kandidátem a svůj hlas v tajné volbě mu odevzdalo 33 zastupitelů.

Dále zastupitelé volili náměstky hejtmana a členy rady Pardubického kraje. Pozice náměstků obsadili Michal Kortyš z ODS, který bude zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost a Roman Línek z Koalice pro Pardubický kraj. “Já se vracím k oblasti investic a majetku a také kultuře. Kulturu budu zastávat poprvé, ale myslím, že to je oblast velmi důležitá,” sdělil náměstek hejtmana Roman Línek.

“Pět lidí pokračuje a další čtyři už mají zkušenosti se samosprávou, vědí jak samospráva funguje a jsou připravení spolupracovat se všemi členy zastupitelstva, ostatně i se všemi obcemi v Pardubickém kraji, kterých je velké množství 450 a díky tomu si myslím, že tento tým bude dělný,” řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Někteří nově zvolení členové rady zastávají pozice uvolněných starostů či místostarostů a na některých radnicích tak dojde ke změnám. “Opustím pozici, jak zaznělo na ustavujícím jednání zastupitelstva. Bude to od 1.12. letošního roku, v Lanškrouně bude zvolen nový místostarosta,” sdělil radní zodpovědný za školství a místostarosta Lanškrouna Bohumil Bernášek

Nové vedení kraje čeká celá řada důležitých témat. Těmi jsou například dokončení fúze nemocnic, investice ve zdravotnictví či financování oprav silnic druhé a třetí třídy nebo výstavba dálnice D35.