ČESKÁ TŘEBOVÁ – O vzniku parku Benátky vedle hokejbalového hřiště v České Třebové se hovoří již řadu let. Nyní jsou k dispozici konkrétní návrhy, jak by mohla lokalita vypadat. Město Česká Třebová si nechalo zpracovat krajinářskou studii o možné podobě parku Benátky. “Současný stav projektových prací je takový, že tedy město má zpracovanou od týmu architektů studii o parku Benátky a ta studie nám dává odpověď na otázku, jak by měl být ten park navržen,” říká vedoucí Odboru rozvoje města a investic Karel Švercl.

Návštěvníci by tak v budoucnu mohli na místě nalézt kromě laviček také lávky na přechod přes močáloviště, skluzavky či různé vodní prvky, včetně tzv. vodního zrcadla. Na něm by se měla odrážet obloha, případně okolní stromy. Studie nabízí i řešení, jak Benátky propojit s ostatními lokalitami. “To znamená přístup z toho prostoru v areálu na Skalce od zimního stadionu. Přístup hlavní, který bude přes řeku novým mostem do ulice v Benátkách kolem hokejbalového hřiště a budoucí možné napojení podél řeky do prostoru k obchodnímu centru,” říká vedoucí Odboru rozvoje města a investic Karel Švercl.

Součástí parku by mohla být i vyhlídka s balkónem. Ta je rozdělena na dvě části tj. vyhlídkovou terasu, která je zasazena do stávajících stromů a druhou, kterou tvoří nepravidelné schodiště. Propojení s lokalitou Na Skalce by mohlo být zajištěno i výtahem, který by měl sloužit hlavně seniorům, rodinám s kočárky či vozíčkářům. “Park chceme vybudovat proto, že hlavně bude propojovat, což dneska není možné, Benátky se Skalou nahoře a vlastně budou otevřeny prostory, které nikdo nikdy léta nevyužíval,“ sdělil OIK TV starosta Jaroslav Zedník.

Občané by mohli v připravovaném parku Benátky nalézt místo pro zábavu i odpočinek.