LANŠKROUN – Před budovou Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Lanškroun v Sokolské ulici bylo živo. Stalo se tak při příležitosti oficiálního otevření přístavby a moderních učeben. Slavnostního stříhání pásky se ujali starosta města a zástupci Pardubického kraje, který je zřizovatelem tohoto zařízení. “Celková částka na rekonstrukci a především přístavbu objektu zdejší střední odborné školy přišla Pardubický kraj celkem na 53 milionů s tím, že necelých 40 milionů jsme získali z prostředků Evropské unie,” řekl k financování hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Po skončení úvodního ceremoniálu se všichni zúčastnění přesunuli přímo do nových učeben fyziky, matematiky, chemie, výpočetní techniky a dalších odborných předmětů. “Získali jsme vybavení pro mechatroniku, řídící systémy, automatizaci a robotiku. Získali jsme vybavení pro výuku silnoproudu,” sdělil OIK TV ředitel školy Jaroslav Novák.

Dokončení tohoto projektu má pro školu, která v letošním roce slaví pomyslné 70. narozeniny, i další přínos. “Umožní nám to opustit jednu budovu na Kollárově ulici, veškerou výuku přestěhovat do této budovy. Tím vlastně zanikne přecházení mezi budovami,” dodal Jaroslav Novák.

Z modernizace by krom vzdělávacího ústavu a jeho studentů měli v budoucnu těžit také ostatní. “Je to významný krok z toho důvodu, že na území mikroregionu máme aktivity společenství firem a tohle na to přímo navazuje,” uvedl starosta města Radim Vetchý. “Je to v souladu s dlouhodobým záměrem rozvoje školství, protože zde na této škole se vyučují technické odborné předměty a jak vybavení, tak ostatně nové prostory slouží právě pro obory, které jsou velmi žádané zaměstnavateli,” doplnil hejtman Martin Netolický.

Možná i zaměstnance zmiňovaných firem bude zajímat informace o tom, že Pardubický kraj plánuje investovat do osvětlení a podhledů v tělocvičně školy, která je rovněž využívána veřejností.