ilustrační foto, zdroj: pixabay.com

PARDUBICKÝ KRAJ – Hejtman Martin Netolický a radní Alexandr Krejčíř svolali na pondělní odpoledne jednání s řediteli všech krajem zřizovaných a zakládaných organizací ve školství, zdravotnictví, sociálních službách a kultuře. Hlavním cílem bylo předání informací o aktuální situaci na trhu s elektrickou energií a plynem pro rok 2023. Zároveň vyzvali ředitele organizací, aby se pokusili hledat další energetické úspory, a to včetně těch, které budou vyžadovat dílčí investiční náklady.

„Vzhledem k celé řadě mediálních vystoupení a debatám ohledně nákupu elektrické energie a plynu na příští rok jsme chtěli o našich aktuálních krocích informovat ředitele námi zřizovaných a zakládaných organizací ve zdravotnictví, školství, sociálních službách, dopravě či kultuře. Jedná se o organizace, pro které nakupujeme energie centrálně na burze. Zatímco v pátek ráno byla cena elektrické energie na burze 700 euro za megawatthodinu, tak uzavření obchodování bylo na částce dosahující tisíc euro. Ještě minulý týden v pondělí jsme debatovali nad nákupem za 550 euro. Pro srovnání v běžné situaci se cena pohybovala na částce sto euro. Nyní se tak bavíme v celkových číslech o nárůstu v rozmezí půl miliardy až miliarda korun,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický. Ten zároveň odmítl, že by kraj od centrálního soutěžení ustoupil. „Situaci jako takovou by to nevyřešilo, protože některým organizacím by se možná podařilo nakoupit, i když za velmi vysoké ceny a některým ne. Pro ty bychom stejně museli energie zajistit. Tato situace se musí řešit centrálně na úrovni vlády a já doufám, že i podle posledních vyjádření premiéra Fialy a ministra Síkely vláda konečně pochopila, že situace je velmi vážná. Ostatně na to již několik týdnů upozorňujeme,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Podle radního Alexandra Krejčíře je v rámci jednotlivých organizací nutné identifikovat možné okamžité úspory. „Velmi jednoduše můžeme na spotřebě elektrické energie a plynu uspořit jen vlastním zodpovědným uživatelským chováním. Hodně se hovoří o snižování teploty v jednotlivých typech místností. Rozhodně to nepovažujeme za cestu správným směrem v nemocnicích či zařízeních sociálních služeb lůžkového charakteru. Měli bychom se však zaměřit na využívání elektrických spotřebičů, vytápění nevyužívaných či velmi málo využívaných prostor a další opatření, která nemusí nic stát, ale můžeme je ovlivnit každý z nás,“ uvedl radní Krejčíř s tím, že Pardubický kraj má schválené zásady hospodárného využívání energie a opatření připravuje přímo v budově krajského úřadu.