ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ani ve druhé polovině městských slavností sportovci nezaháleli. Na atletickém stadionu poměřili síly běžci ve štafetách. Další program patřil tanci. A to jak uvnitř, v prostorech jednoho z místních hotelů, tak na Mírovém náměstí. Tam vystoupilo přes 100 dětí z tanečního oboru ZUŠ. “Pro dnešní vystoupení jsme si připravili 9 choreografií. Každá učitelka 3 tanečky,” sdělila OIK TV učitelka tanečního oboru ZUŠ Jaroslava Kociana Ústí nad Orlicí Hana Hýbalová.

Tanečky a křepčení. Nic z toho nebylo zapovězeno během koncertu skupiny Perutě. “Připravili jsme si hodinový repertoár, průřez naší tvorbou. Písničky veselé i smutné, spíš ty veselé,” řekl zpěvák skupiny Perutě Milan Peroutka.

Plné nejrůznějších emocí mohlo rovněž být vystoupení kapely Tata Bojs. “Máme tam výběr ze všech našich desek, co jsme natočili. Nebo asi ne úplně ze všech, ale myslím, že to je 14 nebo 15 písní. Takový průlet tím posledním, co teď hráváme na koncertech,” uvedl frontman Tata Bojs Milan Cais, jehož skupina doprovodila čtvrtý den akce k jeho závěru.

Páteční dopoledne bylo vyhrazeno pro závody ve šplhu a fotbalový turnaj. Možná i někteří z účastníků těchto klání později dorazili na Mírové náměstí. S kapelou George & Beathovens se tam vrátil Karel Kahovec. “My jsme tady už byli v roce 2004 – skvělé. 2012 – super. A já si myslím, že publikum v Ústí nad Orlicí je naprosto úžasné, brali naši muziku, což je dokonalé. A to je pro nás velký dárek,” nešetřil nadšením Karel Kahovec.

Dárkem mohl být pro zaplněné náměstí koncert skupiny Quennie. Ta má totiž poslední dobou velmi nabitý program. “My už jsme v loňském roce odehráli cca 150 koncertů. Letos jsme si řekli, že jich chceme odehrát méně, protože je to skutečně velice náročné. My už jsme teď ve fázi, kdy jsme asi měsíc, dva, možná tři měsíce, už jsme kompletně vyprodaní,” prozradil Michael Kluch alias Freddie Mercury.

Pátek se přehoupnul do soboty a byl tu poslední den akce. V jeho rámci si pro svá ocenění přišli nejúspěšnější sportovci. Na pódiu je následně nahradila skupina Ponny Expres, kterou vystřídaly kapely Adele Tribute Show a The Pink Panthers.

O slovo se přihlásil starosta města Petr Hájek, který zhodnotil jubilejní 20. ročník. “Oslavili jsme ho určitě důstojně a k tomu důstojnému oslavení přispělo nádherné počasí. Opakuju to každý rok, že venkovní akce jsou na počasí závislé. Nám počasí klaplo, bez kapky deště, takže spokojenost,” shrnul starosta města Petr Hájek.

Spokojeni byli také mnozí zástupci veřejnosti. “Bylo to všechno pěkné,” řekla jedna z dotazovaných návštěvnic. “Já jsem si to určitě užila, já jsem tady byla každý den. Adele byla určitě nejlepší, to jako určitě, bylo to parádní, možná i lepší než minulé ročníky,” zaznělo z úst další návštěvnice. “Šedous band se mně líbil, pak ta Adele. Prostě všechno. Je to pěkná akce,” uzavřel pomyslné anketní okénko další návštěvník.

Poslední koncert akce “Město v pohybu – týden dobré pohody” obstarala formace pod názvem Support Lesbiens. Definitivní tečku za letošním ročníkem orlickoústeckých městských slavností udělal ohňostroj.