ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Druhý den letošního “Města v pohybu” byl zasvěcen hned několika turnajům. Ten ve florbalu se konal v tělocvičně SŠ automobilní. Hrálo se i na volejbalových kurtech, kde žáci základních škol poměřili síly ve vybíjené. V tělocvičně ZŠ Bratří Čapků bylo na programu klání v přehazované dívek. “Tohleto byl první zápas, který jsme vyhrály, byl proti naší škole, takže to nebylo tak těžké, ale jinak nám to moc nejde, upřímně. Ale snažíme se, co to jde. Zkoušíme ze sebe vydat to nejlepší, i když to nejde,” řekla Šárka Junková ze ZŠ Komenského.

Pro rodiny s dětmi bylo na umělé trávě v sousedství plovárny připraveno 13 stanovišť, na kterých se plnily nejrůznější úkoly. Co všechno vyzkoušeli, a jak se jim to zamlouvalo, to nám prozradili přímí účastníci akce zvané Fit rodina.

Na Mírovém náměstí měli zájemci možnost zaposlouchat se do vystoupení sboru Čtyřlístek ze ZUŠ. Mladé pěvce vystřídali jejich zkušenější kolegové ze seskupení, které si říká Alou Vivat.

Dalším vystupujícím úterního večera byla skupina Kamelot. Její zakladatel a dvorní skladatel Roman Horký prozradil, jaký je jeho vztah k obdobným vystoupením. “Já osobně mám radši koncerty někde v divadlech, ale nepohrdneme i venkovním hraním, protože zase člověk může oslovit jiný druh posluchačů,” sdělil OIK TV Roman Horký.

Vsadit na osvědčené hity. To byl recept, se kterým do Ústí nad Orlicí přijela skupina Yo Yo Band. “Ty věci nás baví, protože jsou dobré. A kdo nás nezná, tak buď se na to chytne, nebo ne. To je prostě už jejich věc, my to zahrajeme, jak nejlíp umíme a umíme to dobře,” řekl se smíchem Richard Tesařík.

Kapela, v jejíž sestavě působí i Roman Němec, původem z České Třebové, udělala tečku za druhým dnem slavností.

Ten třetí se na atletickém stadionu rozběhl sportovními hrami mateřských škol. Účastníci zápolili v pěti disciplínách. Pohybově laděný program dále nabídl turnaje ve florbalu nebo stolním tenisu. Chybět nemohly tradiční plavecké štafety.

Z krytého bazénu se zájemci mohli přesunout na Mírové náměstí, kde se mezitím rozběhl kulturní program. Vystoupily například děti ze ZŠ Speciální. Na pódiu se rovněž objevili žáci pěveckého oddělení ZUŠ Jaroslava Kociana. Další koncert obstaral Dechový orchestr města Ústí nad Orlicí. Ten následně vystřídal orchestr Black Band a jeho sólisté. Včetně zpěvačky Karolíny Bucháčkové. “Já jsem si to užila. Bylo to úžasné, byla tady skvělá atmosféra. Hodně lidí, lidi spolupracovali s námi, tleskali. Bylo vidět, že se jim to líbí, že si to užívají,” podělila se o dojmy z koncertu Karolína Bucháčková.

Koncerty v domácím prostředí si téměř se stoprocentní pravděpodobností užívá František Uhlíř. Ten je jednou ze stálic dvacetileté historie této akce. “Je to fakt, že já si snad pamatuju, že jsem tady byl na všech, ale možná moje paměť není tak dobrá za ta léta, ale mám pocit, že jsem se snažil vždycky sem přivést nějaké zajímavé interprety z jazzové muziky,” řekl František Uhlíř.

Orlickoústecký rodák tentokrát spojil síly s Janem Jiráňem. S tímto hercem a muzikantem se František Uhlíř potkal v pražské Ypsilonce. I když je pravda, že jejich cesty se do jisté míry protnuly už v minulosti. “Na spolupráci s Františkem jsem se moc, moc těšil, protože pro mě to je velká čest si s ním zahrát. Já jsem jako student chodíval na jeho jazzové party, na různá uskupení, skupiny,” prozradil Jan Jiráň.

Středeční večer byl zakončen propojením jazzu a latinskoamerických rytmů. Celá akce vyvrcholí v sobotu 8. června.