ŽICHLÍNEK – Do jídelny místní základní a mateřské školy zvaly známé i neznámé vůně. V kuchyni se tentokrát vařilo jinak, než je obvykle zvykem. Pokrmy totiž byly připravovány o víkendu a podle nových receptů.

Personál školní jídelny v obci Žichlínek absolvoval celodenní školení z programu nazvaného “Skutečně zdravá škola”. Ten v České republice funguje od roku 2015 a jeho cílem je přimět veřejná stravovací zařízení k tomu, aby vařila co nejzdravější pokrmy. “Preferujeme samozřejmě používání čerstvých sezonních surovin. Chceme, aby jídelny minimalizovaly polotovary,” sdělila OIK TV koordinátorka programu Hana Murphy.

Popisovaný přístup k přípravě jídel se v českých nejen školních jídelnách postupně rozšiřuje. “Celkově v České republice máme v tuto chvíli přihlášených asi 290 škol. V Pardubickém kraji je to asi 24, z toho na Orlickoústecku je jich 8,” doplnila Hana Murphy.

V Žichlínku zdravě vaří jak v jídelně, tak v hodinách kroužku pod názvem Kuchtík. “Chceme, aby naše děti jedly zdravé a kvalitní jídlo, aby věděly odkud jídlo pochází, kde se vyrábí, kde se pěstuje,” řekla vedoucí školní jídelny Andrea Schemberová.

Školení probíhalo v praktické i teoretické rovině. Kuchařky se mohly například dozvědět, jak rozšířit spektrum surovin. “Začít používat více celozrnný kuskus. Používat mechanicky loupanou pohanku, nikoli termicky, což už děvčata tady vědí, to je parádní věc. Používání třeba žitné trhanky,” doporučila lektorka programu Olga Chlápková.

Jídelníček školy a školky tak bude obohacen o nové pokrmy. “Určitě uvaříme gulášovou polévku se seitanem, která se mi zdá být výborná,” uvedla hlavní kuchařka jídelny Dana Šmidová. “Základní škola Žichlínek chce v letošním roce rozšířit oblast školní zahrady tak, aby vznikla botanická a bylinková zahrádka,” nastínil další propojení s programem Skutečně zdravá škola ředitel ZŠ a MŠ Žichlínek Miloš Krejčí.

Šťouchané brambory s jáhlami, pečená zelenina, jáhlový knedlík plněný tempehem se zelím či žitný trhankovník. To jsou jen některá vybraná jídla, pro která si tak žáci školy budou moci vypěstovat vlastní suroviny.