ČESKÁ TŘEBOVÁ – Vzpomenete si, na jak dlouho se protáhla oslava Vašich 20. narozenin? V České Třebové pokračuje jubilejní ročník “Týdne sportu” za účasti mnoha gratulantů. Pětidenní maraton sportovních a kulturních událostí vrcholí právě v těchto chvílích, ale my si shrneme, co se dělo v úterý a ve středu.

Úterní dopolední sportování bylo především ve znamení klání v mateřských školkách, které připravil místní dům dětí a mládeže. Druhé stupně změřily síly v atletickém víceboji na hřišti gymnázia. Odpoledne si pak, kdo chtěl, mohl zahrát stolní tenis nebo volejbal.

Kulturním program na Starém náměstí otevřela místní skupina Ahasveři. Po nich vystoupila další místní skupina Rozladěnci, která dovedla celé náměstí k tanečnímu vystoupení Základní umělecké školy a k ukázkám karate. Karatisty vystřídalo trio Slávek Janoušek, Luboš Vondrák a Láďa Zítka. Prvně jmenovaného není třeba představovat, jelikož pochází z Ústí nad Orlicí a náš region moc dobře zná. Ještě než vystoupila hvězda večera kapela Keks, patřilo pódium skupině Locos Taneční školy a funkčnímu tréninku Valhalla Gym. Rockové hity benešovské skupiny se linuly do úterních nočních hodin.

Středeční dopolední sportování se neslo celou Javorkou, konal se zde štafetový běh družstev o nejrychlejší školu. Odpoledne pak patřilo například nohejbalu, lezení na horolezecké stěně, hokejbalu a nebo streeballu.

Kulturu odstartovala lanškrounská rocková skupina Regen. Po vyhlášení výsledků sportovních soutěží ovládly pódium tři mladé nadějné zpěvačky: Dominika Nejedlá, Markéta Kadetová a Michaela Mervartová. Ta si dokonce odskočila ze školního výletu a cestovala kvůli vystoupení tři hodiny. Základní umělecké škola a Taneční škola opět zaplnily čas před hlavními vystupujícími. Prvním z nich nebyl nikdo jiný, než stálice této akce Josef IX. Jako každý rok, i tento svým vystoupením rozparádil početný divácký dav, který netrpělivě čekal na hvězdu večera, českou pěveckou legendu Helenu Vondráčkovou. Ti, kteří přijeli speciálně na toto vystoupení mohli právem říkat, že to byla Dlouhá noc.