LANŠKROUN – Hejtman Pardubického kraje navštívil Lanškrounsko, aby se seznámil s aktuálními problémy, které zmíněnou oblast trápí. Jeho pracovní cesta začala na rudoltickém “Zámečku”.

Z Nového zámku u Lanškrouna se do současnosti dochovala jediná věž. V jejích útrobách se hejtman Martin Netolický seznámil se zajímavostmi památky, z nichž tou největší je sbírka knoflíků. Cíl výletníků ale není v nejlepší kondici, o čemž se hejtman přesvědčil na vlastní oči nejen v rozsáhlých sklepeních. “Viděl bohužel i tu vodu ve sklepení a že to opravdu potřebuje nějakou tu podporu. Částečně opravená památka funguje 9 let, ale pouze v prozatímních prostorech, kde není ani omítka, táhne tam neuvěřitelným způsobem,” popsala stav památky kastelánka Krasava Šerkopová. “Máme prostředky určené na obnovu kulturních památek v Pardubickém kraji. My jsme v minulém roce i tuto částku navýšili. Myslím, že to jsou prostředky, které by mohly pomoci alespoň s některými největšími problémy,” nastínil možnosti podpory ze strany kraje Martin Netolický.

Ze “Zámečku” se hejtman přesunul na lanškrounskou radnici, kde jednal se starostou Radimem Vetchým a místostarostou Bohumilem Bernáškem. Řeč byla zejména o nesnázích ve zdravotnictví. Dlouhodobě v Lanškrouně chybí dětský lékař. “Samosprávy mohou pomoci například nabídkou bytu, nebo zvýhodněných podmínek pro pronájem nebytových prostor, ale to je tak jediná možnost, protože ani zdravotní pojišťovna, která má zabezpečovat zdravotní péči v České republice, není schopna reagovat,” uvedl hejtman.

Problematika dopravní infrastruktury byla prodiskutována přímo v terénu. Na začátku dubna totiž byla zahájena rekonstrukce ulice T. G. Masaryka, kterou realizuje kraj společně s městem.

O podmínkách spolupráce těchto dvou samosprávních orgánů a firem hovořil hejtman se zástupcem jednoho z významných regionálních zaměstnavatelů. “Dostávat dostatek zaměstnanců, kteří jsou vzdělání, umí  to, co my právě potřebujeme, to si myslím že je to, co nás pálí, a kde určitě jak místní zastupitelstvo, tak kraj nebo i ostatní státní instituce mohou bez pochyby pomoci,” sdělil OIK TV jednatel společnosti Schott CR, s.r.o. Libor Peichl. “S panem hejtmanem jsme se dá se říct na této problematice shodli a uvítal jsem, což jsem ani nečekal, že pan hejtman se do této diskuse rád zapojí,” řekl k tématu starosta města Lanškroun Radim Vetchý. Součinnost všech zainteresovaných stran by měla začít fungovat na principu “duálního vzdělávání”, kdy studenti získávají praxi ve firmách, které je pak mohou přijmout do svých řad již zaškolené.