foto: Pardubický kraj


PARDUBICKÝ KRAJ
– V návaznosti na sílící epidemii koronaviru se dnes odpoledne ke svému jednání sešel krizový štáb Pardubického kraje pod vedením hejtmana a předsedy Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martina Netolického a náměstkyně pro zdravotnictví Michaely Matouškové. Hlavním tématem jednání byla predikce vývoje nákazy v Pardubickém kraji, připravenost nemocnic na větší počty hospitalizovaných, a to včetně intenzivní péče či navýšení kapacit pro očkování.

 „Bohužel jsme nyní v rámci rozhodování o dalším postupu z centrální úrovně ve složité situaci, kdy odcházející vláda nechce činit žádná zásadní rozhodnutí a nová vláda nemá žádnou kompetenci. Situace v Pardubickém kraji nepatří v tuto chvíli mezi nejpostiženější regiony, ale můžeme vidět zhoršující se tendenci a postup epidemie z východní části republiky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. V rámci krajských nemocnic je v návaznosti na sílení epidemie od pondělí vydán zákaz návštěv. „Pokud bude epidemie nadále sílit, tak můžeme o podobném kroku začít uvažovat také v zařízeních sociálních služeb, kde se nachází rizikové skupiny. Zároveň dochází a nadále bude docházet k reprofilizaci lůžkových kapacit v našich nemocnicích akutní péče. V tuto chvíli se v rámci Pardubické nemocnice bavíme o neurologii a geriatrii,“ řekl hejtman Netolický s tím, že v tuto chvíli je v krajských nemocnicích hospitalizováno 80 pacientů. V březnu se jednalo o více než 530 osob.

V návaznosti na zvýšený zájem o očkování připravil kraj znovuotevření dalších očkovacích míst. „Od poloviny listopadu otevřeme záložní očkovací místa v Hamzově léčebně v Luži, Odborném léčebném ústavu Jevíčko, Albertinu Žamberk a Vysokomýtské nemocnici. K tomu se snažíme nadále navyšovat kapacity očkování v rámci Nemocnice Pardubického kraje, kde máme nyní kapacitu pět tisíc očkovaných týdně a budeme na ni stále pracovat,“ sdělila náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková. „Vedle stacionárních očkovacích míst pokračujeme v cestách očkovacího kamionu. Ten se po cestě v regionu vrátí od 9. listopadu na tři dny do Pardubic, kde bude dva dny před Univerzitou Pardubice a 11. listopadu na hlavním vlakovém nádraží,“ řekla náměstkyně s tím, že se poté kamion přesune do Chrudimi, Bystrého či Svitav.