ČESKÁ TŘEBOVÁ – Město Česká Třebová již více než 10 let spolupracuje s partnerskými městy jak na Slovensku, tak i v Polsku. V rámci utužování vzájemných vztahů se zástupci jednotlivých měst pravidelně navštěvují. Tentokrát zavítaly delegace z obou měst do České Třebové.

Zástupce z partnerského města Svit ze Slovenska přivítala starostka města s tajemnicí. Hostitelky uvedly návštěvu do zasedací místnosti, kde došlo k předání květin, dárkových tašek a dalších pozorností. Nechybělo ani zapsání hostů do družební knihy. “Jak já jsem nová ve své funkci, tak i paní primátorka. Takže z toho důvodu jsem pozvala paní primátorku se svými kolegy, abychom se poznali a abychom hovořili o tom, jak bude probíhat ta další spolupráce,” sdělila nám starostka města Česká Třebová Magdaléna Peterková. Představitelé měst jednali o navázání na předchozí spolupráce. Za čtrnáct let součinnosti se pořádaly například různé výměnné pobyty pro žáky ze základních škol, které chtějí města opět obnovit. “Samozřejmě nás zajímalo jakým rozvojem prošlo město Česká Třebová a hodně se těšíme, až my při návštěvě vašich představitelů budeme moct ukázat čeho město Svit dosáhlo,” dodala primátorka města Svit Dáša Vojsovičová.

Partnerské město z polské Olawy vyslalo své zástupce do České Třebové o necelý týden později. Starosta se svou chotí byli taktéž obdarováni květinou a dalšími pozornostmi. I v Olawské družební knize přibyl od návštěvy vzkaz. Spolupráce mezi těmito městy pokračuje již devatenáctým rokem. “Určitě tu spolupráci směřuju tak, aby se v tom, co se započalo, aby se pokračovalo a samozřejmě se nabízí partnerské vazby našich žáků základních škol,” řekla nám Magdaléna Peterková. “Ta spolupráce je velmi dobrá a má svou dlouholetou tradici. Naposledy byli českotřebovští plavci v Olawě a olawské děti zde v České Třebové na závodech. Družba rovněž funguje i mezi seniory a kulturními centry,” doplnil starosta města Olawa Tomasz Frischmann.

Magdaléna Peterková byla spolu s místostarosty pozvaná do Olawy na tamní oslavy s názvem Dni Koguta. “Já se bohužel nebudu moci zúčastnit, ale zastoupí mě pan místostarosta Kopecký a vím, že to jsou dvoudenní oslavy, které se konají každoročně, které jsou spojené s kulturním programem a se sportovními zážitky,” prozradila Magdaléna Peterková. Kromě jednání v zasedací místnosti radnice byli i na výletě. Jelikož starosta Olawy Českou Třebovou zná, tak vyrazili do Kutné hory.