LETOHRAD – Obřadní síň zámku byla dějištěm 28. ročníku udělování cen autorům literatury faktu. Celkem jich bylo rozdáno třináct. 7 na české straně a 6 na slovenské. Jedním z předávajících byl starosta města Petr Fiala. “Já Klubu autorů literatury faktu velmi fandím, velmi rád si čtu jejich díla. Oceňuji, že s mnoha a mnoha autory, spisovateli, jsme navázali – to už jsou přátelství,” řekl starosta města Petr Fiala.

Přátelství možná panují i mezi jednotlivými spisovateli a odbornými porotci. Veškeré osobní sympatie ale při rozhodování o hlavní ceně Egona Erwina Kische musely jít stranou. Nejdůležitějším kritériem byla kvalita díla.

O té posuzovatelé nezapochybovali v případě Miroslavy Polákové a knihy “Měli odvahu žít”. “Tam myslím rozhodlo, jednak ta erudice té knížky, která je opravdu vynikající, a také i to vědomí toho, že ta práce na tom byla obrovská, že trvala opravdu nějakých 40 let,” sdělil OIK TV předseda poroty cen E. E. Kische Stanislav Tumis.

Publikace Miroslavy Polákové na více než 1 200 stránkách pojednává o odboji na Uherskobrodsku v době 2. světové války. “Ti lidé, kteří byli popraveni, kteří pomáhali těm popraveným, o kterých se vůbec ani neví, to musí přece ven. A tak já jsem už v 80. letech začala sbírat všechny informace,” uvedla ke své motivaci napsat vítězné dílo spisovatelka Miroslava Poláková.

Držitelem druhé hlavní ceny, tentokrát za slovenskou literaturu faktu, se s knihou “Schody návratov” stal někdejší prezident našeho východního souseda Rudolf Schuster. Ten se však ceremoniálu nemohl zúčastnit.

Pozornosti by možná neměl ujít ani spis pod názvem “Pokoriteľ Alsterufera”, jehož autorem je Pavol Vitko. Ten se zaměřil na osudy generálmajora Ivana Schwarze a dalších důstojníků ze 2. světové války. Kniha vypraví nejen o misích válečných, ale i milostných. Jako v případě plukovníka Domana. “Byl to silný chlap. Uviděl to děvče a řekl: ´Dnes jsem si našel ženu.´ Pověděl to svému kamarádovi, proto se to tradovalo v jejich rodině. A ona scházela ze schodů a pravila: ´Ten je úžasný, toho bych chtěla za muže.´ Tak si našel manželku voják, který byl ve výcviku i s Gabčíkem,” vyprávěl držitel ceny E. E. Kische Pavol Vitko.

Na následné svatbě pravděpodobně nechyběla hudba. Tu v letohradské obřadní síni obstarala tělesa pod názvem “Swing Friends” a “Oktet Girls”.