LANŠKROUN – Letošní slavnosti světla v Lanškrouně se nesly v duchu rozmanitých kostýmů. Jejich průvod začal v Základní umělecké škole na náměstí Aloise Jiráska a pokračoval za doprovodu bubnů do Zámecké zahrady, kde byla slavnost zahájena. Při akci se připomnělo i sté výročí od vzniku Československa a žáci ze základní umělecké školy zazpívali hymnu.

Letošní slavnosti byly na téma “A budiž světlo”. Právě děti byly těmi “světly”, které zaplnily Zámeckou zahradu. “Slavnosti světla jsou speciálně taková naše lanškrounská akce, letos je už 14. ročník. Každý rok máme úplně jiné téma. Je každý rok také těžší a těžší vymyslet nové a nové téma, protože bylo snad úplně všechno,” řekla OIK TV učitelka ZUŠ A. Jiráska Andrea Stašková.

Masky se účastnily nejen průvodu, ale i soutěže. Svou osobitost a nápaditost představily ve dvou kategoriích, děti do třetí třídy a od čtvrté třídy do 99 let. K vidění byli draci, lodě, vypínače, strašidla, různá zvířata, víly a spousta dalších masek. V originalitě se meze nekladly, mnozí si kostýmy připravovali i několik dní. “Máme pocit, že už nejde vymyslet lepší a každý rok nás prostě zase ty masky předčí. Rozhlédněte se sami, já si myslím, že každá jednotlivá maska je originál a favoritem sama o sobě,” dodala Andrea Stašková. Nakonec si drobnou odměnu odnesly všechny masky, nejlepší prý vybrat nešlo.

Dle slov pořadatelky se slavností zúčastňuje každým rokem více a více dětí. Již se netýká pouze žáků z pořádající Základní umělecké školy, ale zájem o akci projevuje i široká veřejnost. “Zapojeny jsou do toho vlastně opravdu všechny základní školy, ale i mateřský školy z Lanškrouna, ze všech vesnic okolo a myslím si, že si všichni tuhle akci užívají,” sdělila nám Andrea Stašková.

Opomenuti nebyli ani žáci tanečního oboru ze ZUŠky, kteří zatančili. Poté akce vyvrcholila malou diskotékou. Téma na příští rok bude “Deštníková párty”.