LANŠKROUN – Že kompostování je nejjednodušší formou zpracování organických zbytků je všeobecně známo. Bioodpad si nyní obyvatelé Lanškrouna mohou recyklovat sami doma.

Technické služby Lanškroun žádaly v roce 2017 o dotaci. Následně dostaly 800 kompostérů o třech velikostech. “Máme 200 kusů 400 litrových, 400 kusů 800 litrových a 200 kusů 1200 litrových. Podle toho, jak si ten občan rozhodne, jakou zahradu velikou doma má,” sdělil OIK TV Vítězslav Lux.

BIO popelnice, které se lidem vydávaly v dřívějších letech, si občané po dohodě buď mohou nechat, nebo je vrátit. Technické služby chtěly docílit toho, aby se zbytečně neplatily peníze za svoz a za uskladnění tohoto odpadu. “Nejjednodušší recyklací je trávu si zpracovat a vpravit ji znova do země. Vytvořit si nejkvalitnejší humus. Nemusíte ho nikde kupovat,” říká Vítězslav Lux.

Doporučovaná velikost kompostéru na zahradu o velikosti 1000 až 1500 metrů čtverečních je 800 litrů. Podmínkou pro obdržení kompostéru je trvalý pobyt v Lanškrouně. Kompostér se lidem půjčí na pět let. Poté se stává jejich majetkem.