ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Gymnázium se nachází v obležení dělníků. Současně probíhají dva projekty. Jeden zabývající se úsporou energie a druhý s názvem IROP. Ten se týká elektroinstalace, bezbariérovosti a rekonstrukcí učeben.

Opravy se dají rozdělit na vnější a vnitřní. Zvenku se spravují pískovcové sokly, restaurují kamenné reliéfy, natírají části budovy. Probíhá restaurování některých oken, zbylé se vyměňují za plastové. Dále proběhlo zateplení půdy a dodělávají se ostatní stavební práce. “V Ústí nad Orlicí se provádí rekonstrukce vstupního vestibulu, kde se objevovaly trhliny. Celkové náklady na tuto investiční akci, která bude dokončena v srpnu jsou ve výši 2 a půl milionu korun,” uvedl Bohumil Bernášek.

Díky dotaci vzniká bezbariérový vstup, u kterého bude nový výtah. Po celé budově se dělá nová elektroinstalace. Změn se dočkají i učebny. “V půdních prostorách budujeme novou biologickou laboratoř. Dalších 6 odborných učeben bude modernizováno, to znamená ve smyslu elektroinstalace, nového pomůckového vybavení, případně někde se bude dělat nová podlaha, osvětlení,” sdělil OIK TV Marek Hoffmann.

Projekt v rámci něhož se buduje i laboratoř biologie by měl být stavebně ukončen nejpozději na konci října. Do konce roku ještě pak bude ještě probíhat vybavení učeben. Běžná výuka bude v novém školním roce normálně probíhat. Úplně bez omezení by se mělo začít učit od začátku ledna 2019.