LANŠKROUN – Lanškroun v letošním roce druhý zářijový víkend neožije. Lanškrounská KOPA ani městské slavnosti se neuskuteční, rozhodli o tom zástupci města se zástupci Klubu českých turistů a Kulturním centrem Lanškroun v důsledku stále se měnících opatření proti šíření korovaviru a s ohledem na bezpečnost a zdraví všech účastníků.

„Toto rozhodnutí se odkládalo do konce července, aby bylo opodstatněno co nejaktuálnějšími regulacemi a čekalo se na vývoj situace. Uvědomujeme si všechna rizika a odpovědnost pořadatelů masových akcí v této době.“ říká místostarosta Miloš Smola.  Je to poprvé v padesátileté historii Kopy, kdy je tato událost zrušena. Přípravy probíhaly do poslední chvíle, kulturní program byl připraven v plném rozsahu. Nyní bude kulturní centrum jednat s umělci o možnosti přesunu na příští rok. V případě, že některým nový termín nebude vyhovovat, bode program dle potřeby doplněn.

Markéta Staňková, ředitelka Kulturního centra dodává: „V návaznosti na zrušení městských slavností jsme se rozhodli uspořádat koncert Komorní filharmonie Pardubice, který se odehraje v plánovaném termínu 22. září, ovšem v prostředí zámeckého nádvoří a bude tak přístupný široké veřejnosti. Na tomto koncertě zazní populární filmové a pohádkové melodie např. Harry Potter, Piráti z Karibiku, Anděl Páně 2, Pyšná princezna, Bylo nás pět a řada dalších. Program je tedy vhodný i pro rodiny s dětmi.“

„Nabízela se možnost uspořádat dálkový pochod bez kulturního programu, tuto alternativu jsme zvážili a nakonec došli k rozhodnutí, že roční přestávka pochodu neuškodí a s účastníky se potkáme za rok.“ říká předseda Klubu českých turistů Lanškroun Zdeněk Šesták.

Zrušení této tradiční a unikátní akce je zklamáním pro mnoho lanškrouňáků i účastníků z okolí, kteří si Kopu zamilovali. Současná situace bohužel události takového rozměru nepřeje a pořadatelé pevně věří, že si vše v příštím roce vynahradíme bez omezení a obav.