ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Hylvátech bylo místo startu přes 9 kilometrů dlouhého okruhu, na kterém se už posedmé účastníci závodu “24 hodin na kole a koloběžkách” snažili najezdit co nejvíce kilometrů. A to bez ohledu na stroj, jenž k přemisťování mezi Ústím nad Orlicí, Dlouhou Třebovou a úsekem pod kopcem Zacharovcem používali. “Máme 59 závodníků na trase. Z toho je vlastně 26 jednotlivců, 4 dvojice, 5 trojic, 8 koloběžkářů a 9 borců do patnácti let,” sdělil OIK TV pořadatel závodu Dalibor Adam.

Novinkou letošního ročníku bylo zařazení kategorie “historická kola”. Na jednom takovém kroužil Tomáš Studnička z Loun. Speciální nebyl pouze jeho bicykl, ale i závodní úbor, tedy uniforma železničáře. “Aby to k tomu kolu alespoň trošku pasovalo, tak nemůžu jezdit tady v těch cyklistických věcech,” řekl Tomáš Studnička.

Na trati byly k vidění i další rarity. Například lehokolo či velociped 2+1. Na něm sbírali kilometry pravidelní účastníci ze Slovenska. “Museli jsme připojit i třetí bicykl, protože jsme neměli kam dát dceru. Ona se strašně těšila na to, jak bude závodit, tak jsme to připojili přes tohle zařízení. Šlapat musí všichni,” uvedl Miroslav Krejčí z bratislavského týmu Mor ho!

Mezi jednotlivci najezdil nejvíce kilometrů, téměř 773, Stanislav Růžička. V kategorii dvojic zvítězili Vladimír Lehký a Tomáš Vacek, kteří dosáhli výkonu 782 kilometry. Na necelých 819 kilometrů se dostala trojice Radim Šimeček, Kristián Škoda a Martin Dluhý. Všichni zúčastnění celkem “nakroužili” přes dvaadvacet tisíc kilometrů.