ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Minimálně jednou za rok bývají prostory orlickoústeckého letiště k dispozici pro start a cíl závodu terénních cyklistů “Sport Bárt Bikemarathon”. Pro jeho účastníky byly připraveny dvě tratě. Takzvaná hobby na 20 kilometrů a náročnější na 50 kilometrů. “Máme na té hlavní kategorii tam je asi 86 účastníků a nějakých 57 je na té kratší trati, takže něco kolem 140 účastníků celkem,” sdělil OIK TV ředitel závodu Jiří Holubář.

Trasy vedly terénem v okolí vrchu Strážný. Bikeři zavítali také do Lanšperka. Obcí se však tentokrát projíždělo jinak, než bývalo zvykem v předchozích letech. Jubilejní 10. ročník přinesl i další změny, které měly vést ke zpestření hlavního klání. “Máme tam 2 prémie, to je opravdu novinka, jedna je rychlostní, ta je při průjezdu do druhého kola, to znamená jakoby v cílové části, a ta první, ta je na vrchu Lanšperk, takže tam to je taková horská prémie,” řekl Jiří Holubář.

Závod na 50 kilometrů nakonec vyhrál Pavel Žák, který dosáhl času 1 hodina a 47 minut. Se ztrátou jedné minuty a třiatřiceti vteřin dojel vítěz obou prémií Milan Záleský. “Rozhodla hlavně chyba spadlého řetězu, takže chvilku tam soupeř zaváhal, takže hnedka jsem věděl, že toho musím využít a jet, protože do tahu bych řekl, že jsem byl malinko lepší, a jak se tam udělala díra, tak už mě pak nedojel soupeř,” uvedl k průběhu závodu jeho vítěz Pavel Žák. “Spadl mi řetěz, bohužel mě kousek cuknul, už jsem mu nedokázal sjet, a možná kdybychom přijeli dolů spolu, tak by tady rozhodl spurt, ve kterém jsem ho dvakrát v průběhu závodu porazil, tak třeba by mi to vyšlo i napotřetí,” okomentoval Milan Záleský.

Třetím nejrychlejším jezdcem hlavního závodu byl Petr Sulzbacher. Na kratší trati zvítězil Pavel Janeček před Martinem Schenkem a Jaroslavem Hamerníkem.