ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Andrlův Chlum hostil další pokračování soutěže “Ohnivá rozhledna”. Na start se postavilo celkem 30 závodníků. “Jedná se o 12. ročník ´Ohnivé rozhledny´. Soutěží zde nejlepší soutěžící z celé České republiky, nejlepší hasičští borci,” sdělila OIK TV tisková mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Počínání dobrovolných i profesionálních hasičů, mezi nimiž nechyběli ani medailisté z republikových či evropských šampionátů v soutěži TFA, čili Toughest Firefighter Alive, tedy “nejtvrdší hasič přežívá”, sledoval také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. “Máme i poměrně hodně nástupců Lukáše Nováka, takže já mám radost především z toho, že u nás v Pardubickém kraji hasiči jsou opravdu v dobré kondici a že je to dobrá zpráva samozřejmě i pro obyvatele našeho kraje, že jsou v dobrých rukách,” řekl hejtman Martin Netolický.

Zmiňovaná dobrá kondice byla prověřena na čtyřech stanovištích. Na prvním z nich soutěžící museli provést několik úkonů s hadicemi. Druhý úsek byl zahájen na hammer boxu, kde bylo třeba osmdesátkrát udeřit do jeho konstrukce. Následně na závodníky čekala asi nejméně oblíbená disciplína. “Je to těžké celkově, ale nejtěžší bych řekl, že je druhý úsek, protože ta figurína váží 80 kilogramů, a je potřeba ji pořádně chytnout,” uvedl Daniel Kouřil z HZS SŽDC Česká Třebová. “Nejtěžší byl asi druhý úsek, kde byla figurína, ta byla hodně zákeřná, hodně těžká. Čekal jsem od toho, že to bude lehčí a trošku jsem to podcenil, ale snažil jsem se to vydržet a držet to na rukách,” dodal Zdeněk Král z HZS Svitavy.

Na stanovišti číslo 3 zúčastnění předvedli výstup na plošinu, na kterou měli za úkol vytáhnout břemeno. Vrcholem celé soutěže bylo zdolání více než 180 schodů vedoucích na rozhlednu.

Letošní ročník tohoto klání však přinesl změnu v tom, že se celý závod neběžel takzvaně na jeden zátah, ale byl rozdělen do jednotlivých bloků. “Možná se mnou kluci nebudou souhlasit. Mně se vždycky líbilo, když to bylo v kuse, mně víc vyhovuje, když je to v jednom zátahu, protože ten závod trvá pět minut a je to odboucháno,” poznamenal ke změnám Daniel Kouřil z HZS SŽDC Česká Třebová. “Myslel jsem, že to bude lehčí, ale ono to je víceméně těžší, takže zase člověk musí trošku přemýšlet nad tím, jak rozvrhne ty síly no. Ale jinak špičkový závod,” zaznělo z úst Zdeňka Krále.

Spokojen mohl odjíždět nejen Zdeněk Král, ale především Michal Brousil. Ten se před Pavlem Kouříkem a Michalem Přecechtělem stal vítězem “Orlické rozhledny 2019”.