ČESKÁ TŘEBOVÁ – Druhý ročník závodu mládeže v krasobruslení “Českotřebovská pirueta” uvítal zimní stadion na Skalce. Cestu na led si našli mladí závodníci a závodnice z celé republiky, aby předvedli své dovednosti. Nechyběli ani reprezentanti z domácího klubu. “Kategorií máme 8, přijelo 90 dětí a je to z 15 klubů po celý republice. My máme zastoupení 24 místních dětí,” řekla ředitelka závodu, Jana Hůlková.

Nejmladší soutěžící své síly porovnali v předvedení různých prvků na danou vzdálenost bez hudby. Starší závodnice sbíraly body ve volných jízdách. Každý ze soutěžících má své oblíbené či méně oblíbené prvky. “Na dvojitý skoky se bojím a na piruety, ale ty dvojitý skoky mám ráda, takže je snad zvládnu,” okomentovala Aneta Smolová. Ve výkonech se mohla odrazit i případná nervozita krasobruslařek. “Pracovat dál bych mohla na skocích, ty se mi vyloženě nepovedly, ale povedly se mi váhy, piruety a ta umělecká stránka,” sdělila nám Valentina Lakosilová. Výsledky ze závodů jdou ruku v ruce i s fyzickou připraveností účastníků. “Zaměřujeme se vlastně na posilování jednotlivých částí těla, který oni potřebujou k vykonávání toho jejich sportu. Takže vlastně spolupracujeme úzce s trenérkama na ledě, abysme připravili vlastně trénink na jejich míru,” řekl nám kondiční trenér krasobruslařského klubu, Jan Orlich.

Soutěžící z domácího klubu si odnesli i pár prvních míst. V rámci poháru Českého krasobruslařského svazu zvítězila Tereza Smolová v kategorii “Žačky nejmladší C”. “Žačky C” ovládla Nikola Orlichová. V mladší kategorii “Benjamín B1” se na prvním místě umístila Veronika Broulíková. Celkem si soutěžící z místního klubu odnesli 7 pohárů z 25 rozdaných.