ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Příprava fotbalistů hájících barvy města je v plném proudu. Zatímco hráči mají napilno na tréninkových plochách, funkcionáři se musí ohánět na přestupovém poli, protože kádr zaznamenal pohyb jak v kolonce odchodů, tak příchodů. “Odešel nám František Čech, který tady byl na hostování. Vrátil se zpátky do Hradce Králové, momentálně je v kádru A-týmu, takže to je jeden odchod. Pak nám odešel Tomáš Lněnička do Pardubic,” sdělil OIK TV trenér Vladimír Chudý.

Na soupisce už nefiguruje ani brankář Daniel Bartaloš. Situaci okolo nových akvizic komplikuje fakt, že třetí nejvyšší tuzemská fotbalová soutěž prošla přes léto reorganizací. Jiskra se totiž bude utkávat s B mužstvy prvoligových a druholigových celků. “Je to velice těžké, získat nějaké hráče, protože ta béčka si je chtějí držet, nechtějí hrát ´druhé housle´, takže na poli přestupů určitě složité,” poznamenal předseda oddílu Roman Langer.

Největšími posilami tak možná paradoxně budou hráči, kteří se vrací po zranění, například Zdeněk Vaňous a Josef Strnad. Tréninkové dávky už opět polyká i navrátilec Adam Nágl. Ten však není jediným, kdo zvýší konkurenci v záložní řadě. “Se nám podařilo sem přivést Vojtu Špatenku, který je rodák z Dlouhé Třebové, a vlastně celý dorostenecký věk prožil v Pardubicích,” doplnil trenér Vladimír Chudý.

O své místo na slunci se rovněž budou prát brankář Daniel Javorski a ofenzivní univerzál David Šedivý. Oba jmenovaní se vzhledem ke svému mládí asi budou ve třetí lize zpočátku rozkoukávat. To by mohlo platit také pro hráče rezervních týmů. “Protože se vrací z té juniorské soutěže, která přece jen vykazovala prvky takového toho dorosteneckého fotbalu, takže ze začátku věřím tomu, že bychom mohli třebas být i úspěšní,” vyslovil naději předseda oddílu Roman Langer.

První duel nové sezony sehrají orlickoústečtí, jejichž hlavním cílem bude podle trenéra Chudého záchrana, na domácím stadionu proti rezervě prvoligových Teplic. Výkop utkání byl stanoven na 10. srpna od 17 hodin.