ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na stadionu s umělou trávou se hrálo derby mezi domácí Jiskrou a fotbalisty České Třebové. Tentokrát však v jindy ostře sledovaném duelu nešlo o výsledek. Oba týmy se totiž připravují na jarní část sezony.

Utkání zastihlo oba celky v rozdílné fázi přípravy. Zatímco domácí mají za sebou i zápas s prvoligovou Viktorií Plzeň, hosté se do zátěže teprve vrací. “Poprvé na hřišti jsme byli prakticky včera, a to navíc bylo asi 7 cm sněhu, takže to s herním tréninkem nemělo nic společného. My jsme to bohužel dneska měli víceméně jako kondiční trénink,” sdělil OIK TV trenér FK Česká Třebová Petr Pražák.

Jiskra v přípravném utkaní otestovala hned dvě jedenáctky. “Dostávají šanci kluci z ´béčka´, takže v tomhletom ohledu si myslím, že nám to posloužilo velmi dobře to utkání,” uvedl trenér TJ Jiskra Ústí nad Orlicí Vladimír Chudý.

Zápas mnoho fotbalové krásy nenabídl, ale zato diváci viděli v akci hned několik nových hráčů. V kádru obou mužstev proběhlo během zimní přestávky několik změn. Jak orlickoústečtí, tak českotřebovští počítají především odchody. “Pepík Vondra ze Sloupnice, měli jsme dva hráče tady z Ústí, Matouše Kopeckého a Ondru Skalického, jejich hostování jsme už neprodloužili, a navíc Petr Zahálka pravděpodobně přestoupí do Chocně,” řekl trenér Petr Pražák. “Odešel nám Martin Opina, který skončil. To je z odchodů asi všechno. Měli jsme tady dneska na zkoušce útočníka Daniela Bareše, který je z Olympie,” řekl trenér Vladimír Chudý.

Hosté, kteří podlehli domácím 0:2, se v jarní části soutěže rozhodli vsadit nikoli na akvizice zvenčí, ale na vlastní zdroje. Z dorostu se do A-týmu posunulo pět hráčů. “Matěj Gregor, Radim Křepela, Kryštof Klumpar, Honza Broulík, Vojta Langer,” shrnul Petr Pražák. Soupiska Jiskry by se ale před zahájením jarní části o nové posily rozšířit mohla. “Sháníme hráče do středu hřiště, to znamená útočník, střední záložník a kdyby byl nějaký stoper, protože Pepa Strnad se nám zranil, na celé jaro nebude. Máme dva stopery zatím, takže nějaká jistota, aby tam byla, kdyby byl stoper, tak by to bylo fajn,” prozradil Vladimír Chudý.

Ve druhé polovině sezony bude Ústí nad Orlicí bojovat o udržení třetiligové příslušnosti. Česká Třebová se popere o postup z krajského přeboru do divize.