LANŠKROUN – Areál Střední školy zemědělské a veterinární Lanškroun byl po roce opět dějištěm přehlídky dovedností chladnokrevných koní. Jak s nimi umí spolupracovat, přijeli ukázat soutěžící z různých koutů republiky, a dokonce i jeden účastník ze Slovenska. “Letos se přihlásilo zase po delší době hodně závodníků. Je jich celkem 15 a koní je 25, což je docela dobrý počet,” sdělila OIK TV ředitelka soutěže Hana Stehlíková.

Takzvanou královskou disciplínou klání pod názvem “Chlaďas 2019” byla ovladatelnost koní v kládě. V jejím rámci měli jednotliví kočí za úkol projet trať a s kládou o délce osmi metrů úspěšně zdolat všechny překážky. “Hodnotí se to tak, že za každou chybu dostane kočí penalizaci bodovou, případně za překročení stanoveného času, a potom tedy podle těch bodů nám vyjde to pořadí,” dodala Hana Stehlíková.

O co nejlepší umístění bojovala také studentka školy Michaela Schustrová. Té se její první soutěžní jízdu mezi dospělými podařilo absolvovat bez trestných bodů, ani na jedné z překážek se totiž jak ona, tak její svěřenec Míša nedopustili žádné chyby. “Užila jsem si to, byla jsem méně ve stresu než jsem myslela. Jsem hrozně pyšná na valacha, že byl hodný, že poslouchal. Nejtěžší překážka pro mě byla asi navážení,” zhodnotila závodnice reprezenutující pořádající školu Michaela Schustrová.

Stejně jako nadějná kočí nebyla jedinou účastnicí tohoto měření sil, nebyla ovladatelnost koní v kládě jedinou disciplínou. “Dál je možno na těchto soutěžích vidět, a samozřejmě i u nás, vozatajskou jízdu, opět v jednospřeží i ve dvojspřeží, a stejně tak těžký tah,” doplnila ředitelka soutěže Hana Stehlíková.

Ovladatelnost v kládě vyšla v jednospřeží nejlépe Vladimíru Hajtmarovi a ve dvojspřeží Jánu Francistymu. Vozatajské jízdě kraloval v jednospřeží Michal Bančík a ve dvojspřeží Jaroslav Marvan. V těžkém tahu nenašel soupeře Ján Francisty.