ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V orlickoústeckém Domě dětí a mládeže DUHA se konal šestý ročník lezeckých závodů “O krále lezců”. Závod určený pro začátečníky až středně pokročilé byl součástí regionálního seriálu “Orlický monkey cup”. “To se tři horolezecký kluby, který se staraj o děti, domluvily. Je to klub z Lanškrouna, z České Třebové, z Ústí a letos se nově přidala i Choceň a děláme seriál. Takže vlastně tadyty čtyři oddíly jedou do Lanškrouna, jedou do České Třebové a jedou k nám a jedou do Chocně a pak se ty výsledky vlastně sčítají,” vysvětlila Štěpánka Svobodová. Kromě dětí ze čtyř zúčastněných měst se přidali další mladí “lezci” z Rýmařova a ze Šumperka. “Letos máme o trochu víc dětí, protože se vlastně přidala ta Choceň, přijelo 10 dětí z Chocně. Vloni jsme měli 72 dětí, letos máme 80 dětí. Takže to je, bych řekla, velice úspěšná akce,” řekla Štěpánka Svobodová.

Připraveno bylo několik tras. Jedna na rychlost, dvě na obtížnost a jedna boulderingová prolézačka, která je místní specialitou. Závodníci se tak postupně museli poprat se všemi cestami, které pro ně pořadatelé nachystali. “Zatím dobrý, my jsme zatím lezli jenom jednu cestu, na rychlost a teďka polezeme na obtížnost a na tu se teda netěším, protože vypadá fakt složitě,” okomentovala Viktorie Smutková. Soutěžili i favorité, kteří již v minulosti na stupních vítězů stáli. “Vyhrál jsem tady ten závod loni a pro mě je asi nejcennější, že jsem se účastnil Českýho poháru v lezení, tam jsem sice dopadl hodně špatně, ale vážím si toho nejvíc,” sdělil nám Leoš Veselý. “Už lezu asi šest nebo sedm let a asi před dvěma rokama výhra celýho Monkey cupu,” podělila se s námi Eliška Jebousková.

Své kategorie ovládli: Bára Režňáková z místního Domu dětí a mládeže, Barbora Semerádová z Lanškrouna, Emma Suchanová ze Šumperka, Žofie Košťálková a Zuzana Morávková z Chocně. Mezi chlapci zvítězili: Vojtěch Čopian z pořádajícího Domu dětí a mládeže, Rostislav Klučka ze Šumperka, Jáchym Černý z Moravské Třebové, Václav Semerád z Lanškrouna a Jan Janíček z České Třebové.