archivní foto

ŘÍČKY V ORLICKÝCH HORÁCH – Do startu 57. ročníku Skiinterkriteria zbývá 5 dní. „V tuto chvíli máme přihlášeno 15 reprezentačních výběrů. Není vyloučeno, že se ještě nějaká země přihlásí, i když termín uzavírky pro zasílání přihlášek se krátí, výpravy mají čas do pondělí 21. ledna,” říká ředitel závodu Jaroslav Křístek.

Necelý týden před závodem je také jasné, že přírodního a technického sněhu na černé sjezdovce je dostatečné množství na to, aby se závod mohl konat. Zprávy o sněhových podmínkách jsou ty nejlepší za posledních několik let. Přesto má ředitel závodu trochu obavy. „Je krásné vidět tu takovou spoustu přírodního sněhu. Pro závod samotný bychom ale ještě potřebovali, aby se do suchého přírodního sněhu dostala vlhkost a nakonec to celé promrzlo,” dodává Jaroslav Křístek. Předpověď počasí v tomto směru vypadá velmi dobře a pokud se také naplní, mají se závodníci, na co těšit. Tento ročník Skiinterkriteria čeká také několik novinek. Tou největší je změna v programu, kdy se v pátek pojede obří slalom a v sobotu slalom. „Je to hlavně proto, že necháme jet mladší kategorii v obřím slalomu dvě kola, jako tomu je u starší kategorie. Tím se nám program tohoto závodního dne natáhne”, vysvětluje Luboš Bäuchel, předseda organizačního výboru. „Dále chystáme jednu novinku do prostoru cíle, který bude nově osazen tzv. scoreboardem, kde mohou závodníci sledovat průběžné časy jezdců na trati,” doplňuje Bäuchel.

Hodně skloňovaným tématem v souvislosti se Skiinterkriteriem jsou slavná jména světového lyžování, která se tohoto závodu v žákovském věku také účastnila. Z těch úplně nejznámějších jsou to sourozenci Kosteličovi, Šárka Strachová nebo Ondřej Bank. “Ze závodníků, kteří v současné době závodí ve světovém pohárů to jsou Slováci Petra Vlhová, Adam Žampa, Rus Chorošilov, Němec Markus Sander, Norka Nina Löseth, Britka Alexandra Tilley, Chorvat Filip Zupčič, Maďarka Edit Mikloš, Holanďanka Adriana Jelinkova.

Přihlášené země: Velká Británie, Turecko, Nizozemsko, Austrálie, Nový Zéland, Kazachstán, Chorvatsko, Rusko, Slovinska, Ukrajina, Estonsko, Bělorusko, Polsko, Česko, Slovensko

Program závodu:

Čtvrtek 24.1.

do 14:00 – trénink na černé sjezdovce

do 15:00 – prezence (Skirest)

18:00 – porada vedoucích a losování (Skirest)

19:00 – slavnostní zahájení (Skirest)

 

Pátek 25.1.

08:45 – obří slalom, 1. kolo, U16 a U14

11:45 – obří slalom, 2. kolo, U16 a U14

19:00 – vyhlášení výsledků prvního dne

 

Sobota 26.1.

08:45 – slalom, 1. kolo, U14

11:45 – slalom, 1. kolo, U16

14:00 – slalom, 2. kolo, U16

Ihned po ukončení závodů vyhlášení výsledků druhého dne.

19:00 – večer na rozloučenou

 

Neděle 27.1.

08:00 – odjezd účastníků

Pro další informace kontaktujte: Jan Duffek, ředitel Ski centra Říčky 603 225 044, info@skiricky.cz