ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Z Hylvát pod kopec Zacharovec a zpět. To byla trasa, kterou zdolávali účastníci 8. ročníku závodu pod názvem “24 hodin na kole a koloběžkách”. “Máme tady 40 cyklistů, 10 koloběžkářů a 8 borců do patnácti let,” sdělil OIK TV pořadatel závodu Dalibor Adam.

Na okruhu dlouhém zhruba 9 kilometrů se jezdilo v několika kategoriích. “To jsou buď jednotlivci, dvojice, nebo trojice na kolech. Na koloběžkách máme pouze jednotlivce a dvojice a máme speciální kategorii historici,” doplnil Dalibor Adam.

Přítomnost posledně jmenované skupiny závodníků podtrhovala část výstavy zapůjčené z Městského muzea Ústí nad Orlicí pojednávající o historii cyklistiky na Orlickoústecku. Z bývalého okresu pochází Martin Zpěvák, vítěz historické kategorie. “Co to je za kolo, to nevím. Našel jsem ho ve šroťáku, tak jsem si ho upravil podle svého obrazu a teď jsem s ním tady,” uvedl Martin Zpěvák.

Mezi historiky, a to jak profesně, tak při závodu, patří ředitel městského muzea Radim Urbánek. Ten však tentokrát kroužil na jiném stroji než loni. “Letos jsem si připravil staré kolo Favorit. Bylo vyrobené někdy mezi lety 1982 a 1988. Zajímavostí je, že jak se postupně doplňovalo, tak je na něm třeba i cyklocomputer ze začátku 90. let,” představil svůj stroj Radim Urbánek.

Naopak Tomáš Studnička zůstal věren osvědčené výstroji a výzbroji, tedy železničářské uniformě a asi nejstaršímu bicyklu, který bylo během závodu možné spatřit na trati. “Protože to patří tak nějak k tomu kolu, že se tak jezdí do směny, abych tak řekl, a neměl jsem potřebu to měnit,” okomentoval Tomáš Studnička.

Zlaté medaile si mezi cyklisty vyjezdili Stanislav Růžička, dvojice Poličáci, trojice Hasiči Ústí nad Orlicí a Matěj Pavlík mezi mládežníky. Koloběžkářům-jednotlivcům dominoval Jiří Škabraha. Nejlepším duem byl Kostka Racing Team. Za 8 ročníků této akce už účastníci najezdili 132 tisíce a téměř 652 kilometry.