ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mezi osmi desítkami míst po celé republice, kde se konal Olympijský běh po třetí nechybělo ani Ústí nad Orlicí.

Běžecké závody, které se konají v rámci Olympijského dne se pořádají od roku 1987 také v České republice. Odpolední měření sil na orlickoústecké Kociánce patřilo dětem.

Hlavní organizátoři, kterými v Ústí nad Orlicí byl Sokol, Rozhoupej město a Orlický tvrďák připravili před hlavním závodem i malé kulturní osvěžení v podobě vystoupení malých mažoretek, které si říkají tykadla. Jelikož se startovalo na několika desítkách míst republiky ve stejný čas, čekali místní poky celostátního rozhlasu.

Na start se postavilo 110 běžců a běžkyň. Oproti minulým ročníkům byla trasa trochu pozměněna. “Běží se Kociánka, náměstí, centrum města, pak dále pokračujeme přes sídliště a vracíme se zpátky,” prozradil pro OIK TV hlavní pořadatel Vladimír Lehký.

Pěti kilometrovou trať ulicemi města a ve velkém dusnu nejrychleji zaběhl Mojmír Dryml, který vyhrál časem 17 minut a 39 sekund. Ten OIK TV po doběhu řekl: “Myslím si, že oproti sobotě, kdy jsem běžel taky závod, tak to bylo dneska mnohem příjemnější. Furt je to lepší než nějakých 35 ve stínu.” Vítěz tak potvrdil roli jedničky všech ročníků Olympijského běhu pořádaných ve městě, neboť doběhl první i v minulém ročníku. Těsně za ním doběhl Josef Novák a na třetím místě se ztrátou 40 sekund Tomáš Dryml.

V ženách si s tratí nejvíce poradila Jana Lehká, doběhla za 21 minut a 58 sekund. Ta OIK TV po doběhu řekla: “Bylo to horší, doufala jsem, že sprchne a po čtvrtým a půl tým kiláku jsem byla opravdu hodně unavená.” O necelých deset sekund za ní skončila na druhém místě Eva Norocelová. Na třetí místě s časem 22 minut a 37 sekund doběhla Sabina Eliášová.

Ze 110 startujících závodníků nakonec do cíle doběhlo 103.