LANŠKROUN – Kulturní centrum pořádalo během léta v Lanškrouně různé akce od pohádek pro děti přes večerní koncerty a letní kina. Zakončení letošního kulturního léta se konalo již druhým rokem v areálu koupaliště u Dlouhého rybníka. Odpolední program byl věnovaný dětem. Dorazil divadelní spolek Kašpaři se svým představením.

Podvečerní koncert se měl odehrávat na mole. Nepříznivé počasí však umělce z vodní hladiny vyhnalo pod přístřešek. “Přišel náhlý déšť a na mole tady nebylo možné technicky koncert provést, protože je to zvučený koncert v případě mola,” řekla ředitelka Kulturního centra Markéta Staňková. I přes tuto skutečnost si příchozí mohli skladby v podání komorního orchestru Atlantis collegium poslechnout. Jednou z částí programu byla Hendlova vodní hudba. “Ta se opravdu hrála na vodě. Hrála se při plavbách anglického krále po Temži. Vedle královské lodě plula loď s muzikanti, kteří hráli Hendlovu hudbu komponovanou k této příležitosti,” přiblížil umělecký vedoucí komorního souboru Vítězslav Podrazil.

V podání pěti smyčcových, čtyř dechových nástrojů a cembala zahráli i několik dalších skladeb. “Teleman napsal suitu s francouzským názvem, což znamená “Děvka” a z této suity zahrajeme dvě části. Tanec čarodějnic a potom část, která má název V zavšivené noclehárně,” dodal Vítězslav Podrazil. Koncert zakončil na vodní hladině barokní ohňostroj.