ORLICKOÚSTECKO – Základní umělecké školy z našeho regionu byly součástí celostátního happeningu, který měl ve veřejném prostoru představit, co všechno se mladí hudebníci, výtvarníci, tanečníci a herci mohou během výuky naučit.

Zahradní altánek u Hernychovy vily v Ústí nad Orlicí byl jedním z mnoha míst, kam v České republice zavítala akce nazvaná “ZUŠ Open”. V rodišti Jaroslava Kociana se nejednalo o jedinou zastávku události prezentující obory vyučované na základních uměleckých školách. “My jsme pojali tuto akci opravdu jako putování městem, také jsme ji tak nazvali, oživili jsme celkem pět krásných míst v Ústí nad Orlicí,” sdělil OIK TV ředitel ZUŠ Jaroslava Kociana Ústí nad Orlicí Jiří Tomášek.

V prostorech za orlickoústeckým muzeem se hrálo divadlo. Došlo také na koncert, během nějž zazněly známé písně. Veřejnost se s žáky všech oborů mohla setkat také v kavárnách, obchodním centru a v neposlední řadě před budovou školy. Tam celý program vyvrcholil tradiční “Slavností mezi sloupy”.

O přehlídku toho, čemu všemu se mládež může naučit na ZUŠ Jindřicha Pravečka nebyli ochuzeni ani obyvatelé Lanškrouna. Náměstí Aloise Jiráska posloužilo jako galerie pro výrobky žáků výtvarného oboru a koncertní pódium pro flétnový soubor Tutti Flauti. “Pro nás je to takové zakončení školního roku. I díky tomu, že ten soubor mně vlastně v tomto složení končí, mám tam maturantky a děvčata, která odcházejí studovat střední školu, takže to je naše takové poslední vystoupení,” uvedla učitelka ZUŠ Jindřicha Pravečka Lanškroun a vedoucí souboru Tutti Flauti Jana Nová.

Muzicírovalo se rovněž na dvoře školy, kde vystoupilo těleso zvané Brass Company. Obecenstvo se začalo hromadit také na náměstí Jana Marka Marků, kde si veřejnost mohla poslechnout mladé zpěváky.

Náměstí Jana Pernera se stalo dějištěm happeningu “ZUŠ Open” v České Třebové. Tam se publiku představili jak jednotlivci, tak orchestr pod vedením Milana Špičáka. Dalším z lákadel byly kresba a malba v plenéru. “Všechny 4 obory jsme na tomto prostoru českotřebovského terminálu uplatnili a doufám, že se to všem kolemjdoucím líbilo,” řekla statutární zástupkyně ZUŠ Česká Třebová Jarmila Holcová.

Celorepublikové akce se zúčastnilo téměř pět stovek škol a přibližně čtvrt milionu žáků.