LETOHRAD – Na tom, že se v prostorách muzea ve městě s jelenem ve znaku uskutečnila další z mnoha vernisáží, by nebylo nic až tak zvláštního. V tomto případě se ale zároveň jednalo o pomyslnou narozeninovou oslavu. Letohradský železniční klub totiž letos slaví 20. výročí svého založení. Mezi gratulanty k tomuto jubileu se objevil i starosta města Petr Fiala. “Ve dvaceti letech je člověk plný ideálů, optimismu, očekávání, síly a energie, a já bych chtěl popřát Letohradskému železničnímu klubu, aby to platilo i o jeho členech,” vyslovil své přání starosta města Petr Fiala.

Zmiňovaných členů je v současné době více než 20. “Ač jsme lidé různých profesí, tak jsme se spojili do jednoho sdružení a svoji činnost rozšiřovali. Postupem času jsme získali možnost prezentovat naši činnost v Rokytnici v Orlických horách,” sdělil OIK TV mluvčí Letohradského železničního klubu Aleš Filip.

V tomto městě vzniklo Regionální železniční muzeum. Ukázky z jeho sbírek jsou v současné době k vidění v muzeu letohradském. Jedná se o modely, fotografie, historické publikace a kolejnice, jízdenky, řadová označení lokomotiv a podobně. Klub se totiž snaží postihnout jednotlivé jevy železniční historie a uchránit před zánikem to, co modernizací provozu vyšlo takzvaně z módy. To se týká i velkých strojů. “Náš spolek vlastní 3 historické železniční vozy, z čehož jeden je již opraven. Další dva se postupem času opravují. Jeden z našich členů vlastní i historickou motorovou lokomotivu,” prozradil Aleš Filip.

Zmiňovaná kolejová vozidla se zatím na trať nevrátí, přesto se Letohradský železniční klub podílí na speciálních jízdách. O jedné z nich pohovořil starosta města Petr Fiala: “Těším se na další spolupráci. Děkuji, že provozujeme ´Mikulášskou jízdu´. A budu věřit, že tyhle úspešné tradice zachováme společnými silami.” “Tato jízda je v Letohradě velkou tradicí. V loňském roce oslavila již 30. ročník. Je to věc, která se delší dobu rozvíjela a měnila. Nicméně tradici se podařilo udržet,” doplnil mluvčí klubu Aleš Filip.

Letošní “Mikulášská jízda” by se měla konat až po skončení výstavy, kterou si v prostorech muzea v Letohradě můžete prohlédnout do 16. listopadu.