ČESKÁ TŘEBOVÁ – Ve Svinné u České Třebové se již po jedenácté sešlo přibližně pětapadesát vystavovatelů při příležitosti dalšího pokračování uměleckého festiválku s názvem Výtvarná Svinná. “Zajímavostí této výstavy je to, že v jejím průběhu přinášejí autoři další práce, takže se nikdy nedopracujeme k přesnému číslu vystavovatelů,” prozradila nám Ludmila Marešová Kesselgruberová. K vidění byla mimo jiné díla ze dřeva, z kamene, keramiky či papíru. “Z těch dvourozměrných prací tady máme fotografie, malby a kresby různých technik, krásné grafiky, papírové koláže,” dodala Ludmila Marešová Kesselgruberová. Svůj prostor na výstavě si našly i návrhy od tatérů a fotografie jejich realizací.

Jednou z vystavovatelek byla fotografka Olga Stráníková, která se zabývá napřiklad bromolejotiskem a ručním kolorováním. “Prakticky všechno dělám sama ve fotokomoře, analogově a nemám k tomu žádnou speciální techniku, nejsou to digitální tisky, protože potřebuju ty věci prožít jako rukama, dotýkat se toho, cítit ten materiál,” vysvětlila nám Olga Stráníková. Nejstarším vystavovatelem byl téměř 90 letý Jaroslav Doležal. “Dneska jsem si připravil pět Šiškinových obrazů, to byl můj vzor. Ale jinak já maluju radši ve skutečnosti v přírodě,” sdělil  nám Jaroslav Doležal.

Součástí Výtvarné Svinné byla i různá hudební vystoupení, zahráli a zazpívali například Lucky Joke, Goji nebo Luboš Pospíšil s Pájou Táboříkovou.